Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wrzucamy mięso mielone.
Kapustę szatkujemy drobno, zasalamy i wygniatamy. Po odsączeniu z nadmiaru wytrąconej wody dodajemy do mięsa.
Do tego dodajemy 3 jajka, oczyszczone i pokrojone pieczarki, kaszę mannę, ryż, pieprz, sól i wyrabiamy. Z gotowej masy formujemy podłużne pulpeciki.
2.Placuszki i obsmażamy na patelni z obu stron.
3.Przedkładamy do garnka i zalewamy sosem pomidorowym który robimy tak: do gotującej się wody, dodajemy passatę pomidorową, przecier pomidorowy, posiekany czosnek, wsypujemy mieloną paprykę, dodajemy miodu i gotujemy chwilkę - 5 min, po czym zagęszczamy zasmażką III stopnia i gorącym sosem zalewamy gołąbki które dusimy około 30-45 minut. W razie potrzeby można dolać wody jakby sos wyszedł za gęsty. Nakładamy, posypujemy posiekanym koperkiem i zajadamy ze smakiem.
Komentarze