Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku

4.5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To pomysł na pyszne, proste i bezmięsne danie obiadowe. Dodatek pieczarek świetnie i aromatycznego koperku który podkreśla smak tej lekkiej potrawy.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g makaronu łazankowego ( może też być makaron kokardki czy świderki )
    0,5 kg pieczarek
    1 główka świeżej młodej kapusty
    1 pęczek świeżego koperku
    1 średnia cebula
    sól, pieprz do smaku
    3-4 łyżki oleju
    szczypta cząbru
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Łazanki

Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kroimy na 4 części i wykrawamy głąb. Gotujemy do miękkości i odstawiamy by przestygła. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na oleju na rumiano. Pieczarki oczyszczamy i kroimy. Ostygniętą kapustę odsączamy z nadmiaru wody ściskając ją w dłoniach a następnie siekamy. Posiekaną kapustę wrzucamy do zrumienionej cebulki, dodajemy pieczarki, posiekany koperek i całość dokładnie mieszamy - podsmażamy razem. Po 10 – 15 min. podsmażania doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cząbrem i dokładnie mieszamy. W garnku nastawiamy wodę a gdy zacznie wrzeć to wsypujemy łyżkę soli i dajemy makaron – który gotujemy al’dente a następnie odsączamy z nadmiaru wody. Do makaronu przekładamy kapustę z dodatkami i dokładnie wszystko razem mieszamy. Odstawiamy na 10 – 15 min. sprawdzamy smak czy nie potrzeba jeszcze doprawić. Gotowe, a najlepiej smakuje na drugi dzień odsmażane na patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować