Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kroimy na 4 części i wykrawamy głąb. Gotujemy do miękkości i odstawiamy by przestygła. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na oleju na rumiano. Pieczarki oczyszczamy i kroimy. Ostygniętą kapustę odsączamy z nadmiaru wody ściskając ją w dłoniach a następnie siekamy. Posiekaną kapustę wrzucamy do zrumienionej cebulki, dodajemy pieczarki, posiekany koperek i całość dokładnie mieszamy - podsmażamy razem. Po 10 – 15 min. podsmażania doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cząbrem i dokładnie mieszamy. W garnku nastawiamy wodę a gdy zacznie wrzeć to wsypujemy łyżkę soli i dajemy makaron – który gotujemy al’dente a następnie odsączamy z nadmiaru wody. Do makaronu przekładamy kapustę z dodatkami i dokładnie wszystko razem mieszamy. Odstawiamy na 10 – 15 min. sprawdzamy smak czy nie potrzeba jeszcze doprawić. Gotowe, a najlepiej smakuje na drugi dzień odsmażane na patelni.
Komentarze