Pierniki – niezwykle aromatyczne, pachnące korzennymi przyprawami ciasta, które królują na naszych stołach na Święta. Jest na nie wiele sposobów, wszystko zależy od tego, jak wiele czasu na świąteczne wypieki mamy i z jakimi dodatkami chcemy to ciasto podać. Możemy bowiem przygotować pierniki przekładane powidłami ciasto dojrzewające, które przed pieczeniem musi odstać w zimnym miejscu kilka tygodni, aby dojrzeć i nabrać smaku. Pierniki staropolskie zawierają sporo miodu (od jego rodzaju może zależeć smak ciasta), a także obfitą dekorację.

Dla amatorów w kuchni lub osób zabieganych, proponujemy łatwiejsze przepisy na pierniki. Piernik z miodem i piwem, aromatyczny piernik z kawą lub klasyczny piernik z bakaliami to najlepszy wybór dla leniwych. Pierniki przekładane warstwowo powidłami to klasyk, ale przetwory możemy dodać do masy na pierniki. Zobacz przepis na piernik z powidłami śliwkowymi.

Nie tylko pierniki, ale inne przepisy świąteczne na pierniczki i inne wypieki, zyskają na smaku, jeśli użyjemy składników najwyższej jakości. Warto więc przygotować domową przyprawę do piernika, jeśli chcemy, by nasze słodkości zachwycały smakiem i aromatem. 

Pierniki to ciasta, które w przeciwieństwie do kremowych tortów czy serników, można przechowywać w nieco mniej restrykcyjnych warunkach. Im dłużej poleżą, tym pierniki lepiej smakują. W galerii znajdziecie sprawdzone sposoby na różne pierniki.

Zobacz też tradycyjne przepisy na piernik i pomysły na pierniczki świąteczne.

Zobacz jeszcze więcej świątecznych przepisów!