Piernik – niezwykle aromatyczne, pachnące korzennymi przyprawami ciasto, które króluje na naszych stołach na Święta. Jest na nie wiele sposobów, wszystko zależy od tego, jak wiele czasu na świąteczne wypieki mamy i z jakimi dodatkami chcemy to ciasto podać. Możemy bowiem przygotować przekładane powidłami ciasto dojrzewające, które przed pieczeniem musi odstać w zimnym miejscu kilka tygodni, aby dojrzeć i nabrać smaku.

Jeśli czasu mamy mniej, zróbmy łatwiejszy piernik, który nie wymaga tylu przygotowań. Piernik z miodem i piwem, aromatyczny piernik z kawą lub klasyczny piernik z bakaliami to najlepszy wybór dla leniwych. Lubisz piernik z powidłami? A gdyby dodać go do ciasta? Zobacz przepis na piernik z powidłami śliwkowymi.

Nie tylko piernik, ale inne przepisy świąteczne na pierniczki i inne wypieki, zyskają na smaku, jeśli użyjemy składników najwyższej jakości. Warto więc przygotować domową przyprawę do piernika, jeśli chcemy, by nasze słodkości zachwycały smakiem i aromatem.

Zobacz też tradycyjne przepisy na piernik i pomysły na pierniczki świąteczne.

Zobacz jeszcze więcej świątecznych przepisów!