Szwedzkie ciasto z marcepanem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Cytryna i marcepan? Spróbujcie tej pary

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    150 gramów masła
    3 duże jajka
    2,5 szklanki mąki pszennej
    100 ml mleka
    120 gramów marcepanu w czekoladzie (albo masy marcepanowej)
    1/ 3 szklanki cukru
    1 duża cytryna
    1 łyżka proszku do pieczenia


    Lukier:
    2 łyżki soku z cytryny
    4 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    Masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szwedzkie ciasto z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marcepan wkładam do zamrażarki na kwadrans.
    Cytrynę parzę wrzątkiem, ścieram z niej skórkę i wyciskam sok.
    Masło ucieram z cukrem, podaję sok i skórkę z cytryny. Jajka ubijam trzepaczką, dodaję mleko, delikatnie ubijam składniki, dolewam do maślanej masy.
    Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do ciasta, ucieram szybko wszystkie składniki.
    Marcepan ścieram na tarce- grube oczka,i dodaję do ciasta.
    Formę do pieczenia smaruję masłem, posypuję bułką tartą, wylewam ciasto. Placek piekę około 40 minut w 190 stopniach, lekko studzę.
    Z podanych składników szykuję lukier, polewam nim ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Marcepan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować