Szwedzkie ciasto migdałowe

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szwedzkie ciasto z migdałami. Niezwykłe w nim jest to w jaki sposób przygotowuje się tu "bezę" - z roztrzepanych niedbale i bardzo krótko białek z cukrem. Dość słodkie (można nieznacznie zmniejszyć ilość cukru), pulchne, delikatne i wilgotne. Doskonałe do kawy :)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • beza:
    110 g cukru
    3 białka
    50-70 g płatków migdałowych

    ciasto:
    140 g cukru
    2 duże jajka
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    130 g mąki pszennej
    110 g miękkiego masła
    ew. kilka kropel zapachu migdałowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szwedzkie ciasto migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbić białka, dodać cukier, wymieszać łyżką lub widelcem (cukier się nie rozpuści się).Wsypać płatki migdałowe, wymieszać.
  • 2. Do miski wsypać cukier, dodać jajka, sól, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę i masło, ewentualnie jeszcze zapach migdałowy. Zmiksować na jednolite ciasto. wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać, dobrze dociągnąć ciasto do brzegów.
  • 3. Na wierzch wylać białka z płatkami migdałowymi, wyrównać (najlepiej dłonią).
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować