Ciasto szwedzkie

5 (184 ocen)

  • 60 min

pyszne, delikatne i bardzo puszyste ciasto

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 1/2 szklanki cukru
    3/4 kostki masła (250g)
    1 opakowanie twarożku homogenizowanego o smaku waniliowym(125g)
    1/2 pojemnika śmietany 18%(o poj 400g)
    1 cukier waniliowy
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka


    Polewa:

    1/2 kostki masła(250g)
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto szwedzkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieram z cukrem, dodaję twarożek, śmietanę oraz żółtka. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym i dodaję porcjami do ciasta. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i delikatnie, mieszając, łączę je z bardzo gęstym ciastem. Blachę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto, rozsmarowuję łyżką i wstawiam na 40 min do piekarnika nagrzanego do temp. 170'C
    Składniki na polewę wrzucam do garnuszka, podgrzewam do połączenia się ich ze sobą, zdejmuję i jeszcze ciepłą wykładam na wierzch mojego przestudzonego placuszka. Odstawiam, aby polewa zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować