Szwedzkie ciasto z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

cudownie pachnie kardamonem!

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 gramów masła
    2 duże jajka
    3 małe jabłka-najlepsza jest szara reneta
    250 gramów mąki pszennej
    2 łyżki mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    80 gramów cukru
    4 łyżki brązowego cukru
    2 łyżeczki kardamonu

    Dodatkowo bułka tarta i masło do tortownicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek

Szwedzkie ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieram, kroję w plastry, Posypuję owoce 2 łyżkami brązowego cukru i cynamonem. Odstawiam na bok.
    W garnuszku topię masło razem z karadmonem i cukrem. Odstawiam na kilka minut. Do masy dodaję jajka i ubijam na jednolitą masę. Następnie przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto. Na wierzchu układam plasterki jabłek, posypuję odrobiną kardamonu i resztą brązowego cukru. Ciasto piekę 45 minut w 190 stopniach. Podaję po ostudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kardamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować