Sztuka mięsa w winnej marynacie

  • wyświetlono: 739 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Mięsko do chleba lub obiadu. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.

bieniaszka
  • 120min

Składniki

2 kg karkówki lub szynki
3 l wody
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu czarnego
5 ziarenek jałowca
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka majeranku
1 płaska łyżka soli zwykłej
4 płaskie łyżki peklosoli
1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina

Sposób przygotowania przepisu:

Sztuka mięsa w winnej marynacie

  • 1. Wodę zagotować ze wszystkimi dodatkami i odstawić do wystudzenia. Do zimnej zalewy włożyć mięso i marynować 3-4 dni w chłodnym miejscu (od czasu do czasu przewracając). Po upływie określonego czasu wyjąć mięso, zagotować zalewę, do gorącej włożyć mięso i odstawić do wystudzenia. Następnie wyjąć mięso i piec 2 h w temp. 200 stopni. Mięso należy podlewać zalewą i obracać podczas pieczenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadszynkakarkówkaboże narodzeniemięso pieczonedanie główne mięsnewino czerwonewędlina do chlebaPieczysteSztuka Mięsaświąteczna pieczeńmarynata winna

Komentarze

Podobne przepisy

obiad

Dodane przez: Aga72

Sztuka mięsa z łopatki w sosie

Dziś przygotowałam obiad z mięsa...

Sztuka mięsa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Sztukamięs czyli sztuka mięsa

Sztukamięs to klasyka kuchni polskiej...

drugie danie

Dodane przez: Aga72

Sztuka mięsa z udźca indyka w sosie

Wczoraj w promocji kupiłam wielki...

Wołowina w winnym sosie

Dodane przez: PolskaGotuje

Wołowina w winnym sosie

Kruchy udziec wołowy, duszony w...

wołowina w winnej kapuście

Dodane przez: rena123

Wołowina w winnej kapuście

Wołowina z czerwoną kapustą duszona...

Karkówka

Dodane przez: Kinia1984

Karkówka w occie winnym

Przepis na tę karkówkę dostałam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE