Sztuka mięsa w winnej marynacie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mięsko do chleba lub obiadu. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg karkówki lub szynki
    3 l wody
    3 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    5 ziarenek pieprzu czarnego
    5 ziarenek jałowca
    1 łyżeczka kolendry
    1 łyżeczka majeranku
    1 płaska łyżka soli zwykłej
    4 płaskie łyżki peklosoli
    1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sztuka mięsa w winnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować ze wszystkimi dodatkami i odstawić do wystudzenia. Do zimnej zalewy włożyć mięso i marynować 3-4 dni w chłodnym miejscu (od czasu do czasu przewracając). Po upływie określonego czasu wyjąć mięso, zagotować zalewę, do gorącej włożyć mięso i odstawić do wystudzenia. Następnie wyjąć mięso i piec 2 h w temp. 200 stopni. Mięso należy podlewać zalewą i obracać podczas pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso Szynka Wino Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować