REKLAMA

Sztuka mięsa w winnej marynacie

wyświetlono: 798 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Mięsko do chleba lub obiadu. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.

opublikowany: 22.11.2016
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg karkówki lub szynki
    3 l wody
    3 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    5 ziarenek pieprzu czarnego
    5 ziarenek jałowca
    1 łyżeczka kolendry
    1 łyżeczka majeranku
    1 płaska łyżka soli zwykłej
    4 płaskie łyżki peklosoli
    1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować ze wszystkimi dodatkami i odstawić do wystudzenia. Do zimnej zalewy włożyć mięso i marynować 3-4 dni w chłodnym miejscu (od czasu do czasu przewracając). Po upływie określonego czasu wyjąć mięso, zagotować zalewę, do gorącej włożyć mięso i odstawić do wystudzenia. Następnie wyjąć mięso i piec 2 h w temp. 200 stopni. Mięso należy podlewać zalewą i obracać podczas pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: 2milutka IMG_20190918_121058

Karkówka w winnej marynacie

Skruszałe pod wpływem marynaty mięso jest delikatne i aromatyczne......

kategoria: Dania główne dania mięsne opublikowany: 28.12.2013 | wyświetlono: 2324 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: bpuzio bpuzio

sztuka mięsa w sosie gulaszowym

lżejsza wersja obiadu mięsnego, gotowane a nie smażone. rodzinka to lubi :)

kategoria: Dania główne Sosy gulasz opublikowany: 08.03.2015 | wyświetlono: 3503 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Konto nieaktywne

Sztukamięs czyli sztuka mięsa.

Sztukamięs to klasyka kuchni polskiej obecnie trochę zapomniana.

kategoria: Dania główne opublikowany: 22.11.2012 | wyświetlono: 15583 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE