Pieczona łopatka w winnej marynacie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne mięsko w aromatycznym sosie z winną nutą. Polecam do obiadu lub cieniutko pokrojone na kanapki.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,4 kg łopatki wieprzowej
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    1,5 szkl czerwonego wytrawnego wina
    1/3 szkl octu jabłkowego 6%
    1 łyżka przyprawy do mięsa
    4 łyżki miodu
    1 łyżka sosu sojowego jasnego
    5 listków laurowych
    6 ziaren angielskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Pieczona łopatka w winnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczona łopatka w w winnej marynacie 1. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Marchew i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na talarki. Do wysokiego naczynia wkładamy mięso i wlewamy wino oraz dodajemy pokrojone warzywa i resztę składników marynaty. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
    Łopatkę wyjmujemy z marynaty i przekładamy do brytfanki, polewamy 1 szkl marynaty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 2 godziny. W połowie pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę i polewamy wytopionym sosem.

Porady

Czas przygotowania podany bez marynowania mięsa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować