Szpinakowo-czekoladowe choinki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Te ciasteczka nie dość, że pięknie wyglądają to jeszcze pysznie smakują. Śmiało można je zapakować i wręczyć jako gwiazdkowy prezent!

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 6 sztuk
    Biszkopt:
    180g szpinaku baby
    3 jajka
    1/3 szklanki oleju
    sok z 1/2 cytryny
    1/2 szklanki cukru kryształu
    ok 250-300g mąki tortowej
    1 niezbyt pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem czekoladowy:
    125ml śmietanki 30%
    150g gorzkiej czekolady
    1 łyżka kakao
    50g masła

    Dodatkowo:
    6 ciastek oreo (idealne byłyby czekoladowe, ale niestety- nie dostałam ich w sklepie)
    1 biała czekolada
    70ml słodkiej 30% śmietanki
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Gwiazdki Choinki

Szpinakowo-czekoladowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Szpinak miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem kryształem, powoli dodajemy masę szpinakową, a na końcu stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połączone składniki przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Wyrównujemy i pieczemy do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180⁰C, ok 15 minut. Przekładamy na deseczkę i okrągłymi foremkami w 6-7 różnych rozmiarach wycinamy po 6 krążków. Ja użyłam tak naprawdę pucharka do deserów (nim wycięłam dwa normalne krążki po czym jeden jeszcze troszkę przycięłam dookoła, później posłużyłam się literatką, a na końcu kieliszkiem. Za każdym razem wycinałam po dwie sztuki, z czego jeden jeszcze zmniejszałam o dosłownie kilka milimetrów.
    Krem:
    W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę, do gorącej dodajemy kostki czekolady, kakao oraz masło. Pozostawiamy pod przykryciem na 2 minuty po czym mieszamy do połączenia się składników. Studzimy. Gdy krem zacznie gęstnieć, przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą końcówką o śr. ok 5mm. Wyciskamy odrobinę na każde oreo, przyklejamy największy biszkopt i dalej postępujemy tak samo aż do wykorzystania krążków z biszkoptu. Wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
    Dekoracja:
    Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Dodajemy połamaną białą czekoladę, a po ok 2 minutach mieszamy do połączenia składników. Jeszcze ciepłą czekoladą zdobimy schłodzone choinki (najlepiej zrobić to na kracie do studzenia, bo czekolada spływa na sam dół). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem imitującym śnieg.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować