Szpinakowo-czekoladowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Szpinak miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem kryształem, powoli dodajemy masę szpinakową, a na końcu stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połączone składniki przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Wyrównujemy i pieczemy do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180⁰C, ok 15 minut. Przekładamy na deseczkę i okrągłymi foremkami w 6-7 różnych rozmiarach wycinamy po 6 krążków. Ja użyłam tak naprawdę pucharka do deserów (nim wycięłam dwa normalne krążki po czym jeden jeszcze troszkę przycięłam dookoła, później posłużyłam się literatką, a na końcu kieliszkiem. Za każdym razem wycinałam po dwie sztuki, z czego jeden jeszcze zmniejszałam o dosłownie kilka milimetrów.
Krem:
W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę, do gorącej dodajemy kostki czekolady, kakao oraz masło. Pozostawiamy pod przykryciem na 2 minuty po czym mieszamy do połączenia się składników. Studzimy. Gdy krem zacznie gęstnieć, przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą końcówką o śr. ok 5mm. Wyciskamy odrobinę na każde oreo, przyklejamy największy biszkopt i dalej postępujemy tak samo aż do wykorzystania krążków z biszkoptu. Wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
Dekoracja:
Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Dodajemy połamaną białą czekoladę, a po ok 2 minutach mieszamy do połączenia składników. Jeszcze ciepłą czekoladą zdobimy schłodzone choinki (najlepiej zrobić to na kracie do studzenia, bo czekolada spływa na sam dół). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem imitującym śnieg.
Komentarze