Szpinakowo-czekoladowe choinki

  • wyświetlono: 431 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Te ciasteczka nie dość, że pięknie wyglądają to jeszcze pysznie smakują. Śmiało można je zapakować i wręczyć jako gwiazdkowy prezent!

Joanna Tokarz
  • 6 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Składniki na 6 sztuk
Biszkopt:
180g szpinaku baby
3 jajka
1/3 szklanki oleju
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki cukru kryształu
ok 250-300g mąki tortowej
1 niezbyt pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
125ml śmietanki 30%
150g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
50g masła

Dodatkowo:
6 ciastek oreo (idealne byłyby czekoladowe, ale niestety- nie dostałam ich w sklepie)
1 biała czekolada
70ml słodkiej 30% śmietanki
Cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Szpinakowo-czekoladowe choinki

  • 1. Biszkopt:
    Szpinak miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem kryształem, powoli dodajemy masę szpinakową, a na końcu stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połączone składniki przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Wyrównujemy i pieczemy do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180⁰C, ok 15 minut. Przekładamy na deseczkę i okrągłymi foremkami w 6-7 różnych rozmiarach wycinamy po 6 krążków. Ja użyłam tak naprawdę pucharka do deserów (nim wycięłam dwa normalne krążki po czym jeden jeszcze troszkę przycięłam dookoła, później posłużyłam się literatką, a na końcu kieliszkiem. Za każdym razem wycinałam po dwie sztuki, z czego jeden jeszcze zmniejszałam o dosłownie kilka milimetrów.
    Krem:
    W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę, do gorącej dodajemy kostki czekolady, kakao oraz masło. Pozostawiamy pod przykryciem na 2 minuty po czym mieszamy do połączenia się składników. Studzimy. Gdy krem zacznie gęstnieć, przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą końcówką o śr. ok 5mm. Wyciskamy odrobinę na każde oreo, przyklejamy największy biszkopt i dalej postępujemy tak samo aż do wykorzystania krążków z biszkoptu. Wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
    Dekoracja:
    Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Dodajemy połamaną białą czekoladę, a po ok 2 minutach mieszamy do połączenia składników. Jeszcze ciepłą czekoladą zdobimy schłodzone choinki (najlepiej zrobić to na kracie do studzenia, bo czekolada spływa na sam dół). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem imitującym śnieg.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastkaczekoladaszpinakDeserświętaboże narodzeniechoinkagwiazdkaganache

Komentarze

Podobne przepisy

Pierniczki - lukrowane choinki

Dodane przez: monika016

Pierniczki - lukrowane choinki

Te intensywnie zielone pierniczki...

Ciasteczka choinki - na ostatnie 5 minut

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Ciasteczka choinki - na ostatnie 5 minut

Czy Wy też tak macie, że na wszystko...

Slodkie choinki na patyku

Dodane przez: beniawojt

Słodkie choinki na patyku

Kilka cięć nożem,kilka minut w...

Ciasteczka szpinakowe

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasteczka szpinakowe

Pikantnymi ciasteczkami zajada...

ciasta czekoladowe

Dodane przez: klementynka

ciasteczka czekoladowe

Same ciasteczka to chyba najsmaczniejsze...

Czekoladowe szyszki

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Czekoladowe szyszki

Czekoladowe szyszki to przepis...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE