Cytrynowe choinki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne choinki. Smakują i ładnie wyglądają.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto (na 6 choinek):
    jajka 4 szt,
    cukier 1/3 szk,
    mąka 2/3 szk,
    cytryna 1/2 szt,
    sól 1 szczypta,
    Do dekoracji:
    cukier puder 1 szk,
    gorąca woda 3 - 4 łyżeczki,
    zielony barwnik 5 - 6 kropli,
    wiórki kokosowe 1/2 szk,
    gwiazdki 6 szt,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Choinki Babeczki Muffinki

Cytrynowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cytrynowe choinki 1. Z papieru do pieczenia wyciąć 6 kółek o średnicy 18 cm. Narysować promień o długości 9 cm i rozciąć. Następnie papier zwinąć w stożek i spiąć zszywaczem.
  • Cytrynowe choinki 2. Żółtka oddzielić od białek. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na pianę. Dodać cukier i zmiksować. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Kolejno dodawać sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz skórkę otartą z połowy cytryny. Na koniec dodać mąkę i całość ponownie zmiksować. Masę przelać do rożków i ustawić w wysokiej formie na muffinki.
  • Cytrynowe choinki 3. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Rozciąć papier i wyciągnąć ostudzone babeczki. Babeczki podciąć tak aby stabilnie stały.
  • Cytrynowe choinki 4. Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i zielonym barwnikiem. Polukrować babeczki i posypać wiórkami kokosowymi. Na czubek wcisnąć czerwoną gwiazdkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować