Cytrynowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z papieru do pieczenia wyciąć 6 kółek o średnicy 18 cm. Narysować promień o długości 9 cm i rozciąć. Następnie papier zwinąć w stożek i spiąć zszywaczem.
2.Żółtka oddzielić od białek. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na pianę. Dodać cukier i zmiksować. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Kolejno dodawać sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz skórkę otartą z połowy cytryny. Na koniec dodać mąkę i całość ponownie zmiksować. Masę przelać do rożków i ustawić w wysokiej formie na muffinki.
3.Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Rozciąć papier i wyciągnąć ostudzone babeczki. Babeczki podciąć tak aby stabilnie stały.
4.Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i zielonym barwnikiem. Polukrować babeczki i posypać wiórkami kokosowymi. Na czubek wcisnąć czerwoną gwiazdkę.
Komentarze