Szparagi w aksamitnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi umyć, można ale nie trzeba ich obierać (zielone szparagi nie zawierają tak tawardych włókien jak białe szparagi), odciąć końcówki.
Zagotować wodę z odrobiną cukru i soli najlepiej w specjalnym wysokim garnku. Jeśli nie posiadamy takiego naczynia to w szerokim garnku na leżąco gotować szparagi przez 7-8min, aż będą miękkie ale nie rozgotowane.
2.Przygotować sos:
ostudzone roztopione wcześniej masło zmiksować z żółtkiem i sokiem z limonki na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem. Podgrzewać dopóki szparagi nie będą gotowe.
Dla osób na diecie proponuję smaczną i lekką alternatywę do holenderskiego sosu: wymieszać jogurt naturalny z ulubioną musztardą w proporcji 1:1, przyprawić pieprzem.
3.Ugotowane odcedzone szparagi wyłożyc na talerze razem z liśćmi świeżego szpinaku.
Polać sosem, posypać świeżo zmielonym pieprzem i podawać.
Komentarze