Szparagi w aksamitnym sosie

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Sezon szparagowy w pełni, wykorzystując to pyszne i zdrowe warzywo strączkowe przygotowałam jedno z moich ulubionych lekkich dań :)

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 250g zielonych szparagów
    100g masła
    1 żółtko
    1/2 łyżeczki soku z limonki
    szczypta soli i pieprzu
    świeży szpinak
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy

Szparagi w aksamitnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi umyć, można ale nie trzeba ich obierać (zielone szparagi nie zawierają tak tawardych włókien jak białe szparagi), odciąć końcówki.
    Zagotować wodę z odrobiną cukru i soli najlepiej w specjalnym wysokim garnku. Jeśli nie posiadamy takiego naczynia to w szerokim garnku na leżąco gotować szparagi przez 7-8min, aż będą miękkie ale nie rozgotowane.
  • 2. Przygotować sos:
    ostudzone roztopione wcześniej masło zmiksować z żółtkiem i sokiem z limonki na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem. Podgrzewać dopóki szparagi nie będą gotowe.


    Dla osób na diecie proponuję smaczną i lekką alternatywę do holenderskiego sosu: wymieszać jogurt naturalny z ulubioną musztardą w proporcji 1:1, przyprawić pieprzem.
  • 3. Ugotowane odcedzone szparagi wyłożyc na talerze razem z liśćmi świeżego szpinaku.
    Polać sosem, posypać świeżo zmielonym pieprzem i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi Szpinak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować