Szparagi w sosie szodonowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szparagi w sosie - kremie z żółtek i białego wina. Połączenie tego sosu i szparagów... cóż, trzeba spróbować, bo opisać smaku nie sposób.

  • 30 min

Składniki:

  • • 2 pęczki zielonych szparagów
    • sól, cukier do gotowania
    Sos szodonowy
    • 4 żółtka
    • 150 ml białego wina
    • 150 ml bulionu - u mnie rosołek wegetariański
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Szparagi w sosie szodonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi
    • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien.
    • Zagotować ok. 1 litra wody z solą i cukrem, wrzucić szparagi i gotować 7 minut, po czym delikatnie odcedzić.
  • 2. Sos
    • Wino wymieszać z rosołkiem i mąką ziemniaczaną.
    • Żółtka ubić w miseczce nad parą z gorącą wodą.
    • Wlewać powoli wino cały czas ubijając.
    • Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    • Gotowym polać ciepłe szparagi.

Porady

Sosu nie należy odgrzewać, bo się zważy, dlatego trzeba zużyć go od razu (o co nie trudno, bo jest pyszny).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować