Kremowy sos ze szparagami, cukinią i szynką, pychaaa! Dla mnie sezon na szparagi jest zdecydowanie za krótki, mam na nie ogromną ochotę i trochę pomysłów.
30 min
Składniki:
500 g białych szparagów
1 mała cukinia
100 g szynki szwarcwaldzkiej (Schwarzwälder Schinken)
200 g słodkiej śmietanki
40 g gorgonzoli
sól, pieprz
masło
Szparagi w sosie z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi obierz, zawsze zaczynając od główki, ale tę pozostawiając nie naruszoną, końcówki odłam lub odetnij. W dużym i wąskim garnku zagotuj wodę, jak będzie wrzała dodaj 1 łyżkę sol i cukru. Delikatnie zanurz szparagi, pozostawiając główki ponad wodą. Szparagi gotuj krótko, do 3 minut. Wyjmij delikatnie na talerz. Pokrój na 3 części.
2.Cukinię umyj, osusz, obieraczką do warzyw zetnij cienkie paski, do pestek, resztę wyrzuć. Ugotuj ryż wg wskazówek na opakowaniu. Trzymaj w cieple.
3.Szynkę pokrój w pasy. Na suchej patelni teflonowej przesmaż szynkę. Dodaj masło - 1 łyżkę i cukinię, krótko przesmaż. Dodaj śmietankę, gorgonzolę, wymieszaj, aż ser się rozpuści. Dodaj szparagi, gotuj krótko, tyle tylko by sos lekko zgęstniał. Jeśli potrzeba, sos dopraw solą i pieprzem.
Komentarze