Szparagi w sosie z cukinią

4.5 (147 ocen)

  • 30 min

Kremowy sos ze szparagami, cukinią i szynką, pychaaa! Dla mnie sezon na szparagi jest zdecydowanie za krótki, mam na nie ogromną ochotę i trochę pomysłów.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g białych szparagów
    1 mała cukinia
    100 g szynki szwarcwaldzkiej (Schwarzwälder Schinken)
    200 g słodkiej śmietanki
    40 g gorgonzoli
    sól, pieprz
    masło

    150 g ryżu
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Krem

Szparagi w sosie z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi obierz, zawsze zaczynając od główki, ale tę pozostawiając nie naruszoną, końcówki odłam lub odetnij. W dużym i wąskim garnku zagotuj wodę, jak będzie wrzała dodaj 1 łyżkę sol i cukru. Delikatnie zanurz szparagi, pozostawiając główki ponad wodą. Szparagi gotuj krótko, do 3 minut. Wyjmij delikatnie na talerz. Pokrój na 3 części.
  • 2. Cukinię umyj, osusz, obieraczką do warzyw zetnij cienkie paski, do pestek, resztę wyrzuć. Ugotuj ryż wg wskazówek na opakowaniu. Trzymaj w cieple.
  • 3. Szynkę pokrój w pasy. Na suchej patelni teflonowej przesmaż szynkę. Dodaj masło - 1 łyżkę i cukinię, krótko przesmaż. Dodaj śmietankę, gorgonzolę, wymieszaj, aż ser się rozpuści. Dodaj szparagi, gotuj krótko, tyle tylko by sos lekko zgęstniał. Jeśli potrzeba, sos dopraw solą i pieprzem.
  • 4. Sos podawaj z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Gorgonzola Szparagi Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować