Mięso z piersi indyka, podane z cebulką, ziemniakami piklami ogórkowymi.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 sznycle z indyka (po ok 150 g każdy)
1 cebula
4 ziemniaki
2 ogórki szklarniowe
1 łyżka soku z cytryny
120 ml jogurtu naturalnego
1 – 2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz, papryka – do smaku
masło i oliwa z oliwek – do smażenia
Sznycle z indyka z ciepłymi piklami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i odstawić na pół godziny do lodówki.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie (ok. 30 min).
Ogórki obrać, przekroić na pół, usunąć pestki, potem przekroić na ćwiartki (lub ósemki), jeśli są długie, to jeszcze na pół w poprzek. W rondelku zagotować 1 litr wody, dodać 1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę soku z cytryny, wrzucić ogórki na wrzątek i gotować 5 minut, ugotowane pikle wyjąć łyżką cedzakową na talerze.
W międzyczasie przygotować sos jogurtowy – do jogurtu przecisnąć przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać koperek i wymieszać.
Cebulę pokroić w piórka, na patelni rozgrzać jedną łyżkę oliwy i na niej usmażyć cebulę do zeszklenia, pod koniec smażenia dodać pół łyżeczki masła. Usmażoną cebulę przełożyć do miseczki, zachować w cieple, a na tej samej patelni usmażyć sznycle z indyka, po 3 do 4 minuty z każdej strony (na zewnątrz mięso powinno być zrumienione, a wewnątrz soczyste).
Sznycle podawać z usmażoną cebulką, z ziemniakami z wody i ciepłymi piklami ogórkowymi polanymi sosem jogurtowym.
Porady
Zamiast sosu jogurtowego można na suchej patelni zrumienić jedną łyżkę tartej bułki, dodać 2 łyżki masła, rozpuścić i tym polać pikle
Komentarze