Sznycel z pieczarkami w sosie śmietanowym

4.5 (168 ocen)

  • 30 min

Sycący i smaczny obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 filety z piersi z indyka (ewentualnie dwie piersi z kurczaka)
    1 jajko
    1 szklanka bułki tartej
    margaryna do smażenia
    1 duża śmietana 18% (330 g)
    około 200 g pieczarek
    1 kopiasta łyżka mąki pszennej (np. wrocławskiej)
    przyprawy do sosu: sól, pieprz biały, majeranek
    przyprawy do sznycla: sól, pieprz biały
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sznycle

Sznycel z pieczarkami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnuszka wlać śmietanę, dodać umyte i pokrojone pieczarki, sól, pieprz i majeranek. Mieszając zagotować i na wolnym ogniu pozostawić, mieszając przez jakiś czas, żeby sos dobrze przeszedł pieczarkami. Żeby smak sosu był wyrazisty nie należy żałować mu majeranku. Na koniec dodać łyżkę mąki pszennej i dobrze wymieszać, żeby nie zostały grudki.
    Filety umyć i przełożyć na deseczkę. Przykryć przejrzystą folią spożywczą i rozbić tłuczkiem, następnie przyprawić z obu stron solą i pieprzem. W talerzu lub miseczce roztrzepać jajko. Filety wymoczyć w jajku, a następnie dobrze obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozpuścić margarynę i na rozgrzaną ułożyć filety. Smażyć krótko z obu stron (do zarumienienia). Na gotowy sznycel nałożyć dużą porcję sosu śmietanowego z pieczarkami.

Porady

Piersi z indyka można zastąpić piersiami z kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować