Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Części kurczaka dokładnie umyć. Posolić, posypać ulubionymi przyprawami i odstawić na 15 minut.
W tym czasie obrać i posiekać cebulę. Umyć pieczarki i pokroić je w plasterki. Koperek umyć i posiekać.
2.Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Położyć części z kurczaka i obsmażyć je z każdej strony. Dosypać cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli, dorzucić pokrojone pieczarki.
Dusić pod przykryciem ok. 10-15 min, co jakiś czas przerwacając kurczaka.
Po tym czasie dolać bulion i koperek.
3.Sos gotować do zredukowania - bez przykrycia. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć je na talerz (potem zostanie na powrót wrzucone do sosu).
Śmietanę zahartować i zaprawić nią sos.
Komentarze