Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

4.5 (169 ocen)

  • 50 min

Smaczne danie na obiad

  • 50 min

Składniki:

  • - ulubione części z kurczaka, np. udka, pałki, skrzydełka
    - 1 cebula
    - 6 dużych pieczarek
    - 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
    - pęczek świeżego koperku
    - 100 ml śmietany
    - tłuszcz do smażenia
    - sól, pieprz, ulubione przyprawy
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Części kurczaka dokładnie umyć. Posolić, posypać ulubionymi przyprawami i odstawić na 15 minut.
    W tym czasie obrać i posiekać cebulę. Umyć pieczarki i pokroić je w plasterki. Koperek umyć i posiekać.
  • kurczak w sosie 2. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Położyć części z kurczaka i obsmażyć je z każdej strony. Dosypać cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli, dorzucić pokrojone pieczarki.
    Dusić pod przykryciem ok. 10-15 min, co jakiś czas przerwacając kurczaka.
    Po tym czasie dolać bulion i koperek.
  • kurczak w sosie 3. Sos gotować do zredukowania - bez przykrycia. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć je na talerz (potem zostanie na powrót wrzucone do sosu).
    Śmietanę zahartować i zaprawić nią sos.

    Podawać z ryżem lub młodymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować