Delikatny filet indyczy duszony w sosie na bazie pieczarek, śmietany i aromatycznego koperku. Świetnie smakuje z kaszą, ryżem, czy makaronem.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-80 dag filetu z piersi indyka
-0,5 kg pieczarek
-1 duża cebula
-1 pęczek koperku
-3 łyżki śmietany 18%
-0,4 l zimnej wody
-sól
-świeżo zmielony pieprz kolorowy
-świeżo zmielony pieprz czarny
-olej rzepakowy do smażenia
-1 łyżka mąki+odrobina wody do zagęszczenia
Indyk duszony w sosie pieczarkowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z indyka dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w dużą kostkę, obficie solimy, doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Odkładamy na 10 minut.
2.W tym czasie obrane pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pieczarki i cebulkę, przesmażamy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
3.Wrzucamy mięso i smażymy mieszając od czasu do czasu jeszcze przez 5 minut. Zalewamy wodą, dokładnie mieszamy, dusimy całość pod przykryciem przez 10 minut.
4.Śmietanę rozprowadzamy z kilkoma łyżkami sosu na osobnej misce, by ją "zahartować". Wlewamy do garnka ciągle mieszając jego zawartość. Dodajemy drobno posiekany koperek, szczyptę soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Mieszamy, zagotowujemy. Łyżkę mąki rozrabiamy z odrobiną wody i ciągle mieszając wlewamy do garnka. Zagotowujemy, w razie potrzeby sos doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!
Komentarze