Indyk duszony w sosie pieczarkowo-śmietanowym

4.41 (175 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatny filet indyczy duszony w sosie na bazie pieczarek, śmietany i aromatycznego koperku. Świetnie smakuje z kaszą, ryżem, czy makaronem.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -80 dag filetu z piersi indyka
    -0,5 kg pieczarek
    -1 duża cebula
    -1 pęczek koperku
    -3 łyżki śmietany 18%
    -0,4 l zimnej wody
    -sól
    -świeżo zmielony pieprz kolorowy
    -świeżo zmielony pieprz czarny
    -olej rzepakowy do smażenia
    -1 łyżka mąki+odrobina wody do zagęszczenia
Wystaw ocenę:

4.41 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Indyk duszony w sosie pieczarkowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Filet z indyka dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w dużą kostkę, obficie solimy, doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Odkładamy na 10 minut.
  • 2 2. W tym czasie obrane pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pieczarki i cebulkę, przesmażamy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 3 3. Wrzucamy mięso i smażymy mieszając od czasu do czasu jeszcze przez 5 minut. Zalewamy wodą, dokładnie mieszamy, dusimy całość pod przykryciem przez 10 minut.
  • 4 4. Śmietanę rozprowadzamy z kilkoma łyżkami sosu na osobnej misce, by ją "zahartować". Wlewamy do garnka ciągle mieszając jego zawartość. Dodajemy drobno posiekany koperek, szczyptę soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Mieszamy, zagotowujemy. Łyżkę mąki rozrabiamy z odrobiną wody i ciągle mieszając wlewamy do garnka. Zagotowujemy, w razie potrzeby sos doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować