Szaszłyki z polenty

0 (0 ocen)

Jeśli masz ochotę spróbować, polecam bardzo prosty i apetyczny przepis na grillowaną polentę z dodatkiem młodych kabaczków lub cukinii!

Składniki:

  • 1 szkl. kaszy kukurydzianej
    3 łyżki tartego sera żółtego (parmezan)
    4 łyżki oliwy z oliwek
    sól, pieprz
    2-3szt. młodych kabaczków lub cukinii
    1-2 szt. pomidorów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki Przystawki Polenta

Szaszłyki z polenty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wysyp kaszę na sitko i przemyj pod bieżącą wodą. Ugotuj w garnku z podwójnym dnem, zalej wodą w proporcji 1:3 (wg przepisu na opakowaniu). Na koniec dodaj ser żółty i wymieszaj.
  • 2. Posmaruj blachę oliwą i wyłóż gorącą kaszę. Wyrównaj za pomocą drewnianej łopatki i odstaw w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc).
  • 3. Kabaczki lub cukinię pokrój w cienkie plastry i podsmaż na grillowej patelni z obu stron na złoty kolor. Pokrój pomidory w ćwiartki, za pomocą łyżeczki usuń pestki. Wyłóż na talerz warzywa, przypraw solą i pieprzem, na koniec skrop oliwą z oliwek.
  • 4. Gotową palente pokrój w kwadraty i obsmaż na grillowej patelni.
  • 5. Na patyczki do szaszłyków na przemiennie nabijaj palente, kabaczki lub cukinie, pomidory.
  • 6. Gotowe szaszłyki wyłóż na sałatę i polej oliwą z oliwek

Porady

Moja rada: szaszłyki możesz polać sosem - 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, 3 łyżki oliwy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować