Polenta to danie które kojarzy się z kuchnią włoską,przygotowana jest z mąki lub kaszki kukurydzianej.
Podana w formie rolady z mięsem i warzywami smakuje super.
1 godz. 20 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
400 g mąki kukurydzianej Melvit
1 posiekana cebula
1 posiekany ząbek czosnku
50 ml oliwy z oliwek
400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
150 g fileta kurczaka
100 g mrożonego groszku
1/4 czerwonej i żółtej papryki
3 łyżki passaty pomidorowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 g sera parmezan
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
papier do pieczenia
olej do posmarowania
Rolada z polenty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek podsmażyć na połowie oliwy,gdy się tylko zrumienią dodać mięso mielone i pokrojonego w kostkę fileta kurczaka,smażyć, aż mięso zmieni kolor.
Następnie dodać groszek, pokrojone w kostkę papryki,passatę i koncentrat pomidorowy.
Przyprawić solą,pieprzem oraz oregano i dusić,aż sos zgęstnieje ok. 20 minut.
Odstawić do ostygnięcia.
2.Zagotować 1 litr wody z dodatkiem reszty oliwy i 1/2 łyżeczką soli.
Do gotującej się wody,cały czas mieszając wsypywać powoli mąkę kukurydzianą.
Gotować 20-25 minut,aż powstanie gładka i jednolita masa,zdjąć z ognia i odstawić na 3 minuty pod przykryciem.
3.Gotowa polentę wyłożyć na papier wysmarowany oliwą.
Wyrównać nożem,tworząc prostokąt o grubości 1 cm .
Po czym na wierzch wyłożyć masę mięsno-pomidorową,pozostawiając 2 cm margines na brzegach polenty.
Posypać parmezanem i za pomocą papieru,zwinąć całość w roladę.
Roladę przełożyć na talerz i odstawić na 10 minut do stężenia.
Na koniec pokroić w grubsze plastry.
Komentarze