Szarlotka zielone jabłuszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W misce mieszamy mąkę przesianą przez sito z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki masła, całe jajko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto, aż będzie sprężyste. Gdy lepi się nam ono do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki.
Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2:3. Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki. Większą część rozwałkowujemy i wylepiamy nią dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary około 31 x 21 cm). Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Po wyciągnięciu lekko studzimy.
2.Nadzienie:
Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, przez około 5-8 min., aż jabłka lekko zmiękną, ale nadal będą w całości.
W 1/2 szklanki zimnej wody rozprowadzamy kisiele jabłkowe, a następnie powoli wlewamy do jabłek, cały czas mieszając. Trzymamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje, nie przestając mieszać.
Gotową masę jabłkową wykładamy na podpieczony spód.
3.Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta wyciągniętą z zamrażalki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25- 30 min. Studzimy.
Komentarze