SZARLOTKA ZIELONE JABŁUSZKO

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szarlotkę z tego przepisu przygotowuje się migiem i zawsze się udaje!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    200 g zimnego masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1-2 łyżki śmietany 18%
    Nadzienie:
    ok. 1,3 kg jabłek
    1/2 cytryny
    2 op. kisielu jabłkowego "Słodka Chwila"
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery Kisiele

Szarlotka zielone jabłuszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W misce mieszamy mąkę przesianą przez sito z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki masła, całe jajko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto, aż będzie sprężyste. Gdy lepi się nam ono do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki.
    Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2:3. Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki. Większą część rozwałkowujemy i wylepiamy nią dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary około 31 x 21 cm). Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Po wyciągnięciu lekko studzimy.
  • 2. Nadzienie:
    Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, przez około 5-8 min., aż jabłka lekko zmiękną, ale nadal będą w całości.
    W 1/2 szklanki zimnej wody rozprowadzamy kisiele jabłkowe, a następnie powoli wlewamy do jabłek, cały czas mieszając. Trzymamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje, nie przestając mieszać.
    Gotową masę jabłkową wykładamy na podpieczony spód.
  • 3. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta wyciągniętą z zamrażalki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25- 30 min. Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kisiel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować