Orzeźwiające ciasto - Zielone Jabłuszko

  • wyświetlono: 11175 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Nadeszła jesień.O tej porze roku jabłka są na prawdę wyjątkowe. Soczyste, rumiane takie pyszne. Czym że była by jesień bez pachnącego ciasta z jabłkami? Szarlotka obowiązkowo, ale tym razem zrobiłam orzeźwiające ciasto z jabłkami, delikatnym biszkoptem i masą śmietankową.

Logo czarne 800 i 150

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
130 g cukru
80 g mąki tortowej
27 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Masa jabłkowa:
5 - 6 dużych jabłek *
3 galaretki jabłkowo - miętowe **
1,2 litra wody
1/2 cytryny
Masa śmietankowa:
400 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki pasty waniliowej

Sposób przygotowania przepisu:

Orzeźwiające ciasto - Zielone Jabłuszko

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku. Pod koniec dodajemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy szpatułki.
    Dno formy do pieczenia o wymiarach 25 x 30 wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu ścinamy wierzch biszkoptu i wkładamy do z powrotem do formy.
    Masa jabłkowa:
    Do wrzątku dodajemy galaretki, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się i odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Do tężejącej galaretki dodajemy jabłka, mieszamy i wykładamy na biszkopt. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby galaretka zastygła.
    Masa śmietankowa:
    Do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Do schłodzonej śmietany dodajemy pastę waniliową i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i wystudzoną żelatynę. Masę śmietankową mieszamy i wykładamy równo na wierzch masy jabłkowej. Ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały.

Porady

* użyłam jabłek odmiany jonagold
** można zastąpić galaretką agrestową, jednak miętowa świetnie pasuje. Ciasto jest orzeźwiające, a mięta nie jest bardzo wyczuwalna

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylajabłkajesień

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto miodowo-czekoladowe

Dodane przez: klementynka

orzeźwiające ciasto miętowo-czekoladowe

Miętowy smak w ciastach nie jest...

Ciasto "Orzeźwiająca Galaretka"

Dodane przez: Gosia123

Ciasto "Orzeźwiająca Galaretka"

Proste i pyszne ciasto. Zrobiłam...

Wrześniowe jabłuszko

Dodane przez: Bilcia

Wrześniowe jabłuszko - ciasto jabłkowo-kokosowe

Pyszne ciasto inspirowane przepisem...

ciasto cytrynowe

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem...

Ciasto cytrynowe z orzeźwiającym...

lodowe z orzeźwiającą miętą

Dodane przez: Milena127

Ciasto lodowe z orzeźwiającą miętą

Deser z cukierków lodowych do tego...

Ciasto orzeźwiające cytrynowe z ananasem

Dodane przez: Michał Dobras

Ciasto orzeźwiające cytrynowe z ananasem

Ciasto jest lekkie jak chmurka,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE