Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
sok z cytryny
5 dag rodzynek
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki bułki tartej +tłuszcz do wysmarowania formy lub papier do pieczenia
Polewa:
1/3 szklanki cukru pudru
10 dag masła
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
migdały do posypania
Szarlotka z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, kolejno masło, posiekać. Utarte jajka oraz żółtko z cukrem i śmietaną dodać do mąki. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na 30 min.
Masa jabłkowa: Umyte i obrane jabłka pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Kolejno dodać skórkę pomarańczową oraz sparzone rodzynki, Przełożyć do garnka i mieszając smażyć przez kilka minut. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować jedną część ciasta, podnieść brzegi do góry. Posypać bułką tartą i nałożyć masę jabłkową. Rozwałkować drugą połowę i nałożyć na jabłka, nakłuwając widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 50 min. na złoty kolor.
Wierzch posypać pudrem lub przygotować polewę.
Polewę przygotować rozpuszczając masło, mleko, cukier i kakao. Gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Ostudzoną szarlotkę polać polewą i posypać płatkami migdałów.
Porady
Wierzch można posypać cukrem pudrem lub przygotować polewę wg. podanego przepisu.
Komentarze