Szarlotka z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najprostsza w swojej formie, czyli kruche ciasto i jabłka.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru pudru
    20 dag masła
    3 łyżki gęstej śmietany
    2 jaja
    1 żółtko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    sok z cytryny
    5 dag rodzynek
    5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
    2 łyżki bułki tartej +tłuszcz do wysmarowania formy lub papier do pieczenia

    Polewa:
    1/3 szklanki cukru pudru
    10 dag masła
    2 łyżki mleka
    2 łyżki kakao
    migdały do posypania

    lub cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, kolejno masło, posiekać. Utarte jajka oraz żółtko z cukrem i śmietaną dodać do mąki. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na 30 min.

    Masa jabłkowa: Umyte i obrane jabłka pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Kolejno dodać skórkę pomarańczową oraz sparzone rodzynki, Przełożyć do garnka i mieszając smażyć przez kilka minut. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować jedną część ciasta, podnieść brzegi do góry. Posypać bułką tartą i nałożyć masę jabłkową. Rozwałkować drugą połowę i nałożyć na jabłka, nakłuwając widelcem.

    Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 50 min. na złoty kolor.
    Wierzch posypać pudrem lub przygotować polewę.
    Polewę przygotować rozpuszczając masło, mleko, cukier i kakao. Gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Ostudzoną szarlotkę polać polewą i posypać płatkami migdałów.

Porady

Wierzch można posypać cukrem pudrem lub przygotować polewę wg. podanego przepisu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować