Szarlotka z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto, które uwielbia moja rodzina.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 2.75 szklanki
    - margaryna: 30 dekagramów
    - cukier: 0.75 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - jabłka: 1.5 kilograma
    - cukier: 1.5 szklanki
    - cynamon: 4 łyżeczki
    - rodzynki: 4 łyżki
    - płatki migdałowe: 0.5 szklanki

    - cukier: 1 szklanka
    - margaryna: 12.5 dekagrama
    - mąka: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę zmiksować z cukrem na puszystą masę, następnie dodać jajko i mąkę. Po dokładnym wymieszaniu i wyrobieniu ciasto należy zawinąć w folię spożywczą i włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki.

    Jabłka obrać, pokroić w kostkę. W garnku przygotować syrop/karmel z cukru i 75 ml wody. Do karmelu dodać jabłka i uprażyć je. Pod koniec prażenia dodać rodzynki, cynamon i płatki migdałowe.

    Z mąki, cukru i margaryny przygotować kruszonkę. Włożyć ją do lodówki, żeby stwardniała (na około 30 minut).

    Ciasto po wyjęciu z lodówki wyłożyć na spodzie i na bokach tortownicy. Nakłuć je widelcem i zapiec przez kilka minut. Na ciasto wyłożyć ostudzone nadzienie jabłkowe. Kruszonkę zetrzeć na wierzch ciasta.

    Szarlotkę piec przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować