Niektórzy twierdzą, że ,,ile kucharek, tyle przepisów na szarlotkę,,. Ja proponuję dziś taką o wyjątkowym smaku - z kremowym budyniem i chrupiącymi ciasteczkami.
1 godz. 30 min
Składniki:
3 i 1/4 szklanki mąki
275 g masła
3 łyżki śmietany
saszetka proszku do pieczenia
1 jajko
150 g cukru
2 kg jablek
łyżeczka cynamonu
2 cukry waniliowe
cukier do smaku
6 łyżek bułki tartej
litr mleka
3 budynie waniliowe
pół szklanki rozkruszonych ciasteczek
kilka garści małych ciasteczek (u mnie na wagę poduszeczki z czekoladą z kauflandu)
Szarlotka z budyniem i ciasteczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małą kostkę, doprawić cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Poddusić na patelni aż puszczą sok. Zagęścić je bułką tartą.
2.Ciasto podzielić na dwie części, z których jedna będzie trochę większa. Tą większą oblepić dno i boki nasmarowanej wcześniej tortownicy. Na to wyłożyć jabłka i przykryć drugą częścią ciasta. Piec 1h w 200 stopniach.
3.Z litra mleka i 3 budyniów przygotować masę według przepisu na opakowaniu budyniu.
4.Na upieczoną szarlotkę wlać przygotowany budyń. Całość posypać rozkruszonymi ciasteczkami a całe ciasteczka powbijać w ciasto na całej jego powierzchni. Ciasto następnie włożyć na kilka godzin do lodówki, aby zastygło.
Komentarze