Szarlotka z budyniem i ciasteczkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Niektórzy twierdzą, że ,,ile kucharek, tyle przepisów na szarlotkę,,. Ja proponuję dziś taką o wyjątkowym smaku - z kremowym budyniem i chrupiącymi ciasteczkami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 i 1/4 szklanki mąki
    275 g masła
    3 łyżki śmietany
    saszetka proszku do pieczenia
    1 jajko
    150 g cukru

    2 kg jablek
    łyżeczka cynamonu
    2 cukry waniliowe
    cukier do smaku
    6 łyżek bułki tartej

    litr mleka
    3 budynie waniliowe
    pół szklanki rozkruszonych ciasteczek
    kilka garści małych ciasteczek (u mnie na wagę poduszeczki z czekoladą z kauflandu)



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery Ciastka

Szarlotka z budyniem i ciasteczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małą kostkę, doprawić cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Poddusić na patelni aż puszczą sok. Zagęścić je bułką tartą.
  • 2. Ciasto podzielić na dwie części, z których jedna będzie trochę większa. Tą większą oblepić dno i boki nasmarowanej wcześniej tortownicy. Na to wyłożyć jabłka i przykryć drugą częścią ciasta. Piec 1h w 200 stopniach.
  • 3. Z litra mleka i 3 budyniów przygotować masę według przepisu na opakowaniu budyniu.
  • 4. Na upieczoną szarlotkę wlać przygotowany budyń. Całość posypać rozkruszonymi ciasteczkami a całe ciasteczka powbijać w ciasto na całej jego powierzchni. Ciasto następnie włożyć na kilka godzin do lodówki, aby zastygło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować