Pyszna i szybka szarlotka z budyniem

4.99 (176 ocen)

  • 60 min

Jedno z ulubionych ciast mojego męża. Szybkie i proste, w sam raz na jesień i zimę, gdy mamy duży wybór jabłek.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 szkl cukru
    250g masła roślinnego
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 żółtek
    3 łyżki śmietany 18%
    60dag mąki

    nadzienie:
    1kg kwaśnych jabłek
    cukier puder- do oprószenia
    cynamon- do oprószenia
    1l mleka
    2 budynie- śmietankowe, lub malinowe- bez cukru
Wystaw ocenę:

4.99 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Pyszna i szybka szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy budyń (2 opakowania na 1 litr mleka).
    Z podanych składników na ciasto uformować masę, podzielić na 2 równe części. Pierwszą częścią wyłożyć prostokątną blachę (wcześniej blachę posmarować margaryną i oprószyć bułką tartą lub pierwszą część masy wyłożyć na papier do pieczenia). Jabłka obrać, pokroić w plastry. Następnie jabłka wyłożyć na pierwszą część ciasta. Oprószyć je cynamonem i cukrem pudrem. Wylać budyń. 2 część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie nałożyć na budyń. Piec w temperaturze 180stopni przez ok. godzinę. Gdy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować