Jeśli nie wiesz na co się zdecydować czy na ciasto z jabłkami czy na ciasto z budyniem, to polecam połączyć te dwa składniki, świetnie się uzupełniają a szarlotka smakuje wyjątkowo.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
KRUCHE CIASTO:
375 g mąki
250 g masła
90 g cukru pudru
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagieść kruche ciasto.
Podzielić na dwie części. Mniejszą częścią wykleić blaszkę /20x30/ wyłożoną papierem do pieczenia.
Resztę ciasta owinąć w folię spożywczą, schłodzić w zamrażarce.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku. Przesmażyć chwilę, wystudzić. Dodać cynamon do smaku, wymieszać.
Jabłka wyłożyć na kruchy spód.
Mleko zagotować z cukrem. Ugotować gęsty budyń. Przykryć folią spożywczą, tak by dotykała wierzchu budyniu, dzięki temu nie powstanie kożuch. Lekko przestudzić.
Przestudzony budyń wyłożyć na warstwę jabłek. Wyrównać.
Na wierzch zetrzeć resztę ciasta na tarce o dużych oczkach.
Piec około 45 minut w 180 stopniach do zezłocenia.
Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze