Szarlotka z budyniem

4.33 (9 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Jeśli nie wiesz na co się zdecydować czy na ciasto z jabłkami czy na ciasto z budyniem, to polecam połączyć te dwa składniki, świetnie się uzupełniają a szarlotka smakuje wyjątkowo.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:

    375 g mąki
    250 g masła
    90 g cukru pudru
    1 jajo
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    JABŁKA:

    1200 g jabłek
    cynamon


    MASA BUDYNIOWA:

    800 ml mleka
    4 łyżki cukru
    2 budynie śmietankowe


    PONADTO:

    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.33 (9 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka

Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagieść kruche ciasto.
    Podzielić na dwie części. Mniejszą częścią wykleić blaszkę /20x30/ wyłożoną papierem do pieczenia.
    Resztę ciasta owinąć w folię spożywczą, schłodzić w zamrażarce.
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku. Przesmażyć chwilę, wystudzić. Dodać cynamon do smaku, wymieszać.
    Jabłka wyłożyć na kruchy spód.
    Mleko zagotować z cukrem. Ugotować gęsty budyń. Przykryć folią spożywczą, tak by dotykała wierzchu budyniu, dzięki temu nie powstanie kożuch. Lekko przestudzić.
    Przestudzony budyń wyłożyć na warstwę jabłek. Wyrównać.
    Na wierzch zetrzeć resztę ciasta na tarce o dużych oczkach.
    Piec około 45 minut w 180 stopniach do zezłocenia.
    Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.


    INSPIRACJA: aniagotuje.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Budyń śmietankowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować