Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto zagnieść i odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka z kaszą manną, będziemy mogli kontrolować gęstość.
Na dół tortownicy wykładam papier do pieczenia, a boki smaruje masłem. Ciasto tarkuje na tarce na dużych oczkach, można trochę zostawić na górę. Palcami delikatnie oklejam boki i dół małej tortownicy, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika 170 °C na 15min. Po tym czasie wyłożyć na ciasto jabłka i tu można startować resztę ciasta. Piec przez 30min w 170°C. Ubić beze. Wyłożyć na jabłka, posypać płatkami migdałów i piec kolejne 25-30min w 155°C. Po upieczeniu zostawić jeszcze w piekarniku przez 15min przy uchylonych drzwiczkach.
Porady
Oczywiście można użyć świeżych jabłek i je starkować.
Komentarze