Szarlotka z bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto, jabłka pachnące cynamonem i na wierzchu chrupiąca beza z migdałami.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    - 300g mąki krupczatki
    - pół szklanki drobnego cukru do wypieków
    - 180g masła
    - 3 żółtka.
    Jabłka:
    - 3 słoiki przerobionych już jabłek (3x500g)
    - cynamon
    - 2 łyżki cukru drobnego do wypieków
    - 3-4 łyżki kaszy manny
    Beza:
    -3 białka
    - 2-3 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Kruche ciasto

Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szarlotka 1. Ciasto zagnieść i odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka z kaszą manną, będziemy mogli kontrolować gęstość.
    Na dół tortownicy wykładam papier do pieczenia, a boki smaruje masłem. Ciasto tarkuje na tarce na dużych oczkach, można trochę zostawić na górę. Palcami delikatnie oklejam boki i dół małej tortownicy, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika 170 °C na 15min. Po tym czasie wyłożyć na ciasto jabłka i tu można startować resztę ciasta. Piec przez 30min w 170°C. Ubić beze. Wyłożyć na jabłka, posypać płatkami migdałów i piec kolejne 25-30min w 155°C. Po upieczeniu zostawić jeszcze w piekarniku przez 15min przy uchylonych drzwiczkach.

Porady

Oczywiście można użyć świeżych jabłek i je starkować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować