• 60 min

Ciasto jest bardzo kruche, jabłka aromatyczne, a beza rozpływa się w ustach.

  • 60 min

Składniki:

  • Kruche ciasto
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 0,5 szklanki cukru
    • 3 żółtka
    • 125 g masła
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka śmietany
    • 4 łyżki bułki tartej
    Jabłka
    • 1,5 kg jabłek np. szara reneta, antonówka, boskop
    • 1/3 szklanki wody
    • 2 łyżki cukru
    • 1/2 opakowania żelfixu dr Oetkera
    Piana
    • 3 białka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 3 biszkopciki, ewentualnie posiekane orzechy
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche
    • Do mąki, proszku do pieczenia i cukru dodać masło i posiekać nożem.
    • Zrobić dołek, dodać żółtka i śmietanę, przesiekać nożem i następnie zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
    • Wyłożyć blaszkę lub tortownicę (śr. 26 cm) papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
    • Ciasto rozwałkować lub pokroić na plastry i wyłożyć nim blachę do pieczenia.
    • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15-20 minut, do zrumienienia.
    • Wyjąć z piekarnika i posypać 2 łyżkami bułki tartej.
    Jabłka
    • Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
    • Dusić z wodą pod przykryciem, aż zrobią się miękkie.
    • Zmiksować na mus lub rozgnieść widelcem, dodać cukier i żelfix, następnie dokładnie wymieszać.
    • Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód posypany bułką tartą.
    • Jabłka posypać również 2 łyżkami tartej bułki.
    • Białka ubić z cukrem, wyłożyć łyżką na jabłka.
    • Posypać na wierzchu pokruszonymi biszkoptami lub orzechami, albo jednym i drugim.
    • Piec jeszcze przez 20 minut.

Porady

Szarlotka upieczona w okrągłej tortownicy wygląda jak torcik jabłkowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować