Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche
• Do mąki, proszku do pieczenia i cukru dodać masło i posiekać nożem.
• Zrobić dołek, dodać żółtka i śmietanę, przesiekać nożem i następnie zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
• Wyłożyć blaszkę lub tortownicę (śr. 26 cm) papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
• Ciasto rozwałkować lub pokroić na plastry i wyłożyć nim blachę do pieczenia.
• Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15-20 minut, do zrumienienia.
• Wyjąć z piekarnika i posypać 2 łyżkami bułki tartej.
Jabłka
• Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
• Dusić z wodą pod przykryciem, aż zrobią się miękkie.
• Zmiksować na mus lub rozgnieść widelcem, dodać cukier i żelfix, następnie dokładnie wymieszać.
• Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód posypany bułką tartą.
• Jabłka posypać również 2 łyżkami tartej bułki.
• Białka ubić z cukrem, wyłożyć łyżką na jabłka.
• Posypać na wierzchu pokruszonymi biszkoptami lub orzechami, albo jednym i drugim.
• Piec jeszcze przez 20 minut.
Porady
Szarlotka upieczona w okrągłej tortownicy wygląda jak torcik jabłkowy.
Komentarze