Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: Składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem składniki, zagnieść szybko ciasto, podzielić na 2/3 i 1/3. Mniejszą ilość włożyć do torebki foliowej i schłodzić przez 1 godzinę.
Blachę natłuścić, wysypać tartą bułką. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy, nakłóć widelcem i posypać tartą bułką.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cukrem, cynamonem i galaretką, wyłożyć na ciasto.
Białka posolić, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier oraz budyń. Wyłożyć na jabłka. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce na bezę. Piec około 1 godziny w temp. 180 stopni. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Porady
Zamiast budyniu można dodać kolorowy kisiel np. wiśniowy.
Komentarze