Szarlotka z bezą

4.5 (160 ocen)

  • 50 min

Bardzo krucha, delikatna szarlotka. Łatwa w wykonaniu i zawsze się udaje. W mojej rodzinie gości od pokoleń. Idealna do kawy i herbaty.

  • 50 min

Składniki:

  • Format blachy 24x36
    Składniki na ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 żółtek
    1/2 kostki margaryny i 1/2 kostki smalcu
    Beza
    Białka z 5 jajek
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 budyń śmietankowy
    Szczypta soli
    Masa jabłkowa:
    1,2 kg jabłek winnych
    1/2 szklanki cukru
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    1 galaretka cytrynowa
    Ponadto: tłuszcz do formy i 2 łyżki bułki tartej oraz cukier puder do posypania ciasta.
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem składniki, zagnieść szybko ciasto, podzielić na 2/3 i 1/3. Mniejszą ilość włożyć do torebki foliowej i schłodzić przez 1 godzinę.
    Blachę natłuścić, wysypać tartą bułką. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy, nakłóć widelcem i posypać tartą bułką.
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cukrem, cynamonem i galaretką, wyłożyć na ciasto.
    Białka posolić, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier oraz budyń. Wyłożyć na jabłka. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce na bezę. Piec około 1 godziny w temp. 180 stopni. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast budyniu można dodać kolorowy kisiel np. wiśniowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować