Ciasto kruche z jabłkami. Ciasto z bezą i kruszonką, wyszło bardzo dobre.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO:
-7 żółtek
-150 g. cukru
-1 cukier waniliowy
-szczypta soli
-300 g. masła lub margaryny
-600 g. mąki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-sok z 1 cytryny
NADZIENIE:
-2,5 kg. jabłek na czysto
-3 łyżki cukru w zależności jak kwaśne są jabłka
-sok z 1/2 cytryny
-szczypta cynamonu
-bułka tarta albo pokruszone biszkopciki
Szarlotka o smaku cytrynowym z bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać sok z cytryny i zmiksować na niższych obrotach miksera. 1/3 odsypać na kruszonkę a resztę zagnieść. Większą częścią ciasta wylepić blaszkę z pieca 34x38 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Jak ciasto klejące to maczać palce w mące.
2.masa-Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki a potem w plasterki. Pokropić sokiem z cytryny, posypać cukrem z cynamonem i bułką tartą. Wszystko wymieszać i wyłożyć do blachy na surowe ciasto.
3.beza- Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać budyń i na niskich obrotach miksera krótko zmiksować. Wyłożyć bezę na jabłka i rozsmarować.
4.kruszonka-Pozostawione ciasto rozsypać na bezie.
5.Piec ok. 1 godz. w 175 *C, pod koniec pieczenia przykryć papierem jak mocno góra brązowieje.
6.Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem albo oblać lukrem cytrynowym.
Komentarze