Szarlotka o smaku cytrynowym z bezą i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto kruche z jabłkami. Ciasto z bezą i kruszonką, wyszło bardzo dobre.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    -7 żółtek
    -150 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -szczypta soli
    -300 g. masła lub margaryny
    -600 g. mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -sok z 1 cytryny

    NADZIENIE:
    -2,5 kg. jabłek na czysto
    -3 łyżki cukru w zależności jak kwaśne są jabłka
    -sok z 1/2 cytryny
    -szczypta cynamonu
    -bułka tarta albo pokruszone biszkopciki

    BEZA:
    -7 białek
    -szczypta soli
    -150 g. cukru
    -1 cytrynowy budyń

    DO OPRÓSZENIA:
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Szarlotka o smaku cytrynowym z bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka o smaku cytrynowym z bezą i kruszonką 1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać sok z cytryny i zmiksować na niższych obrotach miksera. 1/3 odsypać na kruszonkę a resztę zagnieść. Większą częścią ciasta wylepić blaszkę z pieca 34x38 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Jak ciasto klejące to maczać palce w mące.
  • Szarlotka o smaku cytrynowym z bezą i kruszonką 2. masa-Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki a potem w plasterki. Pokropić sokiem z cytryny, posypać cukrem z cynamonem i bułką tartą. Wszystko wymieszać i wyłożyć do blachy na surowe ciasto.
  • Szarlotka o smaku cytrynowym z bezą i kruszonką 3. beza- Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać budyń i na niskich obrotach miksera krótko zmiksować. Wyłożyć bezę na jabłka i rozsmarować.
  • Szarlotka o smaku cytrynowym z bezą i kruszonką 4. kruszonka-Pozostawione ciasto rozsypać na bezie.
  • Szarlotka o smaku cytrynowym z bezą i kruszonką 5. Piec ok. 1 godz. w 175 *C, pod koniec pieczenia przykryć papierem jak mocno góra brązowieje.
  • Szarlotka o smaku cytrynowym z bezą i kruszonką 6. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem albo oblać lukrem cytrynowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować