Szarlotka miodowo - waniliowa z kremem grysikowym pod bezą

  • wyświetlono: 2732 |
  • dodany do książki kucharskiej: 27 |
  • polecenia: 1

Uważam, że ta szarlotka jest moim najbardziej udanym eksperymentem z dziedziny szarlotek. Miękkie, miodowe blaty ciasta w połączeniu z waniliowym budyniem z jabłek i delikatnym kremem grysikowym tworzą wyjątkowo smaczne ciasto. Dowód na to, że z prostych składników wychodzą najsmaczniejsze ciasta:)

juchab
  • 40min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto:
500g mąki
¾ szklanki miodu płynnego
4 żółtka
125g margaryny
2 – 3 łyżki śmietany lub jogurtu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:
4 białka
100g cukru pudru

Masa jabłkowa:
1,2 kg jabłek
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej – gdyby jabłka były bardzo soczyste
0,5 szklanki wody

Masa grysikowo - miodowa:
2 szklanki mleka
½ szklanki kaszy manny
3 łyżki cukru
2 łyżki naturalnego miodu
50g masła
Cukier waniliowy

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka miodowo - waniliowa z kremem grysikowym pod bezą

  • 1. Ciasto: Blaszkę lub blaszki o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Rozwałkować na wielkość blaszki. Piec każdy z osobna w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do zrumienienia. Na jedno delikatnie podpieczone ciasto wyłożyć bezę i piec ok. 10 -15 minut.
  • 2. Beza: Białka ubić, gdy będą sztywne, dodawać partiami cukier puder. Miksować do powstania lśniącej, jednolitej piany.
  • 3. Masa jabłkowa: Budynie wraz z mąką wymieszać w wodzie. Obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłka uprażyć z cukrem. Pod koniec prażenia dodać rozpuszczone budynie z mąką. Zagotować. Lekko przestudzić.
  • 4. Masa grysikowo - miodowa: Mleko zagotować z cukrami. Gdy zawrze, cienkim strumieniem wsypywać kaszę. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy. Przykryć grysik folią spożywczą, ostudzić. Zimny utrzeć z masłem na puszystą, kremową masę, pod koniec dodać miód.
  • 5. Przełożenie:
    Pierwszy blat ciasta miodowego pokryć większą częścią jeszcze ciepłych jabłek. Przykryć je drugim plackiem, na nim rozsmarować pozostałe jabłka. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Na jabłka wyłożyć krem grysikowy, przykryć go plackiem z bezą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcijabłkamiódboże narodzenieszarlotkiCiasta z beząciasta przekładaneciasta krucheciasta z jabłkamimiodownikiciasta z kremem i owocami
 

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka z bezą

Dodane przez: bienpyt

Szarlotka z bezą

Bardzo krucha, delikatna szarlotka....

gwiezdny miodownik

Dodane przez: juchab

Gwiezdny miodownik z masą grysikowo – miodową

Wyjątkowo miękkie blaty ciasta...

Dodane przez: Emilia1989

Szarlotka z bezą

Przepis ten znalazłam z mamy zeszycie,dodałam...

Szarlotka z bezą

Dodane przez: dorota w

Szarlotka z bezą

Chyba najlepsza szarlotka jaką...

szarlotka

Dodane przez: elka72

Szarlotka z bezą

Szarlotka to typowo jesienne ciasto...

szarlotka

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Idealna szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą – jak dla mnie...