• Więcej niż 10 osób
  • Średni

z dużą ilością jabłek, smakowitą pianką i chrupiącą kruszonką

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna typ 500: 2 szklanki
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - masło/margaryna: 150 gramów
    - żółtka: 4 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    NADZIENIE:
    - jabłka (Szara reneta, antonówka): 1.5 kilograma
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - kardamon: 1 szczypta
    - cukier: 2 łyżki
    PIANKA:
    - białka: 4 sztuki
    - kisiel w proszku (najlepiej o różowym kolorze): 1 opakowanie
    - cukier: 2 łyżki
    KRUSZONKA:
    - mąka: 0.5 szklanki
    - masło/margaryna: 80 gramów
    - cukier: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem, posiekać z masłem/margaryną. Dodać cukier puder, żółtka. Zagnieść ciasto, uformować kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
  • 2. Formę 22x32cm wyłożyć papierem lub wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, blaszkę wyłożyć ciastem.
  • 3. Jabłka obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki, wymieszać z cukrem, cynamonem i kardamonem. Na ciasto wyłożyć jabłka.
  • 4. Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dodając cukier i kisiel, pianę wyłożyć na jabłkach.
  • 5. Składniki kruszonki połączyć, kruszonką posypać pianę.
  • 6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 50 minut w temp. 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować