SZARLOTKA KRYZYSOWA

4.5 (167 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto które świeciło triumfy kiedy na sklepowych pólkach nie było tyle składników jak teraz. Ciasto szybkie, proste i tanie

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:

    300 g mąki pszennej

    200 g masła

    50 g smalcu

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    70 g cukry

    1 op. cukru wanilinowego

    1 jajko

    1,5 kg jabłek

    1,2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka kryzysowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać zimne masło, smalec, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz cukier. Zagnieść ciasto na tzw "kruszonkę". Dodać jajko i ugniatać aż ciasto będzie jednolite. Zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na 1 godzinę.

    Jabłka obrać, oczyścić z ogryzków i pokroić w plastry. Podgrzewać jabłka wraz z cynamonem przez 15 minut aż zmiękną. Od czasu do czasu mieszać.

    Ciasto z lodówki pokroić na pół. Jedną połową ciasta wyłożyć blachę, Dodać jabłka na ciasto i na jabłka zetrzeć drugą część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować