Babka szampańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzone masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę około 3 minut na średnich obrotach. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Na końcu dodajemy kwaśną śmietanę, wlewamy szampan i krótko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników ( w cieście mogą pojawić się grudki, nie należy się tym przejmować). Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tarty formy na babkę( formy silikonowej nie trzeba natłuszczać) i pieczemy 55 minut w temperaturze 175 C do ,,suchego patyczka". Lukier: Cukier puder ucieramy z szampanem i odrobiną gorącej wody do uzyskania gęstego lukru. Lukrem polewamy ostudzoną babkę.
Komentarze