Babka szampańska

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Znakomita babka z dodatkiem szampana, wprost rozpływa się w ustach

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 160 g masła
    190 g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 jajka
    1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    180 ml szampana
    360 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Lukier:
    1,5 szklanki cukru pudru
    4 łyżki szampana
    odrobina gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka szampańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzone masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę około 3 minut na średnich obrotach. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Na końcu dodajemy kwaśną śmietanę, wlewamy szampan i krótko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników ( w cieście mogą pojawić się grudki, nie należy się tym przejmować). Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tarty formy na babkę( formy silikonowej nie trzeba natłuszczać) i pieczemy 55 minut w temperaturze 175 C do ,,suchego patyczka". Lukier: Cukier puder ucieramy z szampanem i odrobiną gorącej wody do uzyskania gęstego lukru. Lukrem polewamy ostudzoną babkę.

    .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować