Szampańska wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W garnku gotujemy masło z cukrem pudrem i kakao. Studzimy. Miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie wlewamy stopniowo szampana, nie przerywając miksowania. Przesianą przez sitko mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę wylewamy do tortownicy (średnica ok. 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na około 50 min. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy.
2.Masa:
Zimną śmietankę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na sztywną masę.
3.Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Na dolnej części wykładamy połowę masy śmietanowej i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pozostałą część masy rozsmarowujemy na wierzchu i bokach ciasta. Dekorujemy startą na tarce gorzką czekoladą. Wkładamy do lodówki.
Komentarze