Murzynek z polewą rumową

4 (4 ocen)

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty murzynek z przepyszną polewą

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO
    1 jajko
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 mały słoiczek dżemu
    1 łyżka sody
    2 łyżki ciemnego kakao
    1 1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju

    POLEWA
    4 łyżki wody
    4 łyżki cukru
    1/4 kostki masła
    4 łyżki ciemnego kakao
    1 olejek rumowy
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Zobacz również:

Murzynek

Murzynek z polewą rumową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 180◦C.

    Składniki na polewę zagotować. Ostudzone ciasto posmarować gęstą polewą, a następnie posypać wiórkami kokosowymi.

Porady

Polewę należy przygotować dopiero po wystygnięciu ciasta i nakładać gorącą, prosto z garnuszka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować