SZAMPAŃSKA WUZETKA
- wyświetlono: 531 |
- dodany do książki kucharskiej: 1 |
- polecenia: 0
Tradycyjna wuzetka z przepisu mojej babci wzbogacona przeze mnie dodatkiem szampana. Pyszne puszyste i wilgotne ciasto, pachnące szampanem, przełożone masą śmietanową. Smaki idealnie się równoważą, dzięki temu ciasto nie jest za słodkie
KuchniaMagdaLeny
10 porcje
80min PT80M
Łatwy
Składniki
Ciasto:2 szklanki mąki
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki kakao
4 jajka
1 szklanka szampana
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
500 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 op. cukru z prawdziwą wanilią
Dekoracja:
kilka kostek gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania przepisu:
SZAMPAŃSKA WUZETKA
- 1.
Ciasto:
W garnku gotujemy masło z cukrem pudrem i kakao. Studzimy. Miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie wlewamy stopniowo szampana, nie przerywając miksowania. Przesianą przez sitko mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę wylewamy do tortownicy (średnica ok. 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na około 50 min. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. - 2.
Masa:
Zimną śmietankę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na sztywną masę. - 3. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Na dolnej części wykładamy połowę masy śmietanowej i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pozostałą część masy rozsmarowujemy na wierzchu i bokach ciasta. Dekorujemy startą na tarce gorzką czekoladą. Wkładamy do lodówki.
Komentarze