Choć jeszcze do niedawna nie budziła zainteresowania, pigwa powoli wkracza na salony. Jeśli nie mamy w ogrodzie swojego drzewka, czasem znajomi czy rodzina obdarowują nas kilkoma owocami, a my wtedy zastanawiamy się, co z nimi zrobić. Na szczęście z roku na rok coraz więcej osób dostrzega jej walory smakowe, zdrowotne i znajduje coraz inne zastosowanie dla tego owocu w kuchni. Jakie? Dowiecie się z naszego artykułu!

 

Pigwa – właściwości

Jeśli mieliście okazję spróbować choć raz świeżej pigwy, z pewnością wiecie, że owoc ten, w porównaniu z innymi, wyróżnia się smakiem. Kwasowość pochodzi z kwasu cytrynowego i jabłkowego, które cechują ten żółty, przypominający jabłko owoc. Dzięki temu pigwa jest produktem spożywczym regulującym metabolizm i przyspieszającym spalanie tłuszczu.

Błonnik, zawarty w owocach pigwy, również wspomaga walkę z dodatkowymi kilogramami. Składnik ten sprawia, że przez dłuższy czas mamy poczucie sytości w żołądku. Dodatkowo spowolniony zostaje proces wchłaniania tłuszczów, które nasz organizm przyjmuje wraz z pożywieniem. Pamiętajcie jednak, że najwięcej błonnika kryje się tuż pod skórką owocu, więc nie obierajcie go, jeśli chcecie zachować pełnię wartości odżywczych.

Ale to nie koniec zalet pigwy! Stanowiąc alternatywę dla cytryny, owoc ten jest źródłem witaminy C, co sprawia, że w czasie jesienno-zimowych zachorowań sprawdza się jako naturalny lek – zwalcza infekcje, zmniejsza nasilenie objawów przeziębienia i chroni organizm przed potencjalną chorobą.

 

Pigwa – najlepsze przepisy

Skoro wiemy już, że warto sięgać po pigwę, pomyślmy, na jakie sposoby ją wykorzystać. Owoc ten w kuchni ma wiele zastosowań. Kiedy myślimy „pigwa”, przepisy, które jako pierwsze przychodzą nam do głowy, to pewnie nalewka oraz owoc ten zamieniony w dodatek do herbaty.

W roli bazy do syropów, dżemów czy nalewek, pigwa sprawdzi się doskonale, ponieważ jest owocem aromatycznym. Dodatkowym plusem jest fakt, że naturalne pektyny, zawarte w owocach z krzewu pigwy, sprawiają, że domowe dżemy czy konfitury można przygotować bez dodatku substancji żelujących w proszku.

 

Pigwa do herbaty

Ten sposób zagospodarowania owoców to chyba najpopularniejszy w Polsce przepis na pigwę. Jest dość prosty do przygotowania, a dodatek pigwy do herbaty stanowi doskonały zamiennik dla znanej i lubianej cytryny. Mając na uwadze właściwości tego owocu, herbata z pigwą w połączeniu z przyprawami – cynamonem, goździkami, świeżym imbirem, stanowi rozgrzewający napój, który sprawdzi się w jesienne i zimowe wieczory.

Przygotowanie pigwy w roli „cytrynki” do herbaty nie wymaga wiele wysiłku. Owoce należy dokładnie umyć i osuszyć, nie ma konieczności obierania ich. Po oczyszczeniu z gniazd nasiennych, kroimy je w plastry lub kostkę. Możemy owoce ułożyć warstwami w dużym słoju naprzemiennie z warstwami cukru, odstawić go, aż pigwa do herbaty puści sok, a następnie zagotować całość i przełożyć do małych słoików.

 

Inny sposób na pigwę do herbaty to przygotować syrop z wody, cukru i ulubionych przypraw, którym następnie zalejemy owoce ułożone w słoikach. Pamiętajmy jednak, że jeśli nie obierzemy owoców pigwy, a chcemy wykorzystać je jako bazę do przygotowania syropu do herbaty, należy cząstki owoców obgotować w wodzie, odcedzić, zalać gorącym syropem przygotowanym z wody i cukru i odstawić na dobę. Po tym czasie syrop należy zlać, znów zagotować, zalać owoce i ponownie odstawić. Po trzykrotnym zalewaniu owoców gorącym syropem, można przelać je do słoików, zamknąć i zapasteryzować. Choć ten sposób przygotowania pigwy do herbaty zajmuje więcej czasu, nie męczymy się z obieraniem owoców, a jednocześnie zachowujemy więcej ich substancji odżywczych.

 

Pigwa - nalewka

Inny pomysł na wykorzystanie owoców pigwy to przygotowanie z nich nalewki. Sposobów na nią jest sporo – trunek ten robiony w domu daje spore pole do popisu, bowiem do pigwy pasuje wiele przypraw i dodatków. Już sam alkohol, jaki wykorzystamy do przygotowania nalewki, ma wpływ na końcowy smak – pigwówka na spirytusie będzie mocniejsza, ta,przygotowana na wódce, bardziej delikatna.

Jakie inne składniki będą potrzebne, by powstała pyszna nalewka z pigwy? Doskonale sprawdzą się: cynamon, kardamon, goździki, anyż, skórka z limonki lub pomarańczy czy miód. I oczywiście pigwa. Nalewka będzie nie tylko przyjemnie aromatyczna i pachnąca, ale także nieco rozgrzeje, dzięki dodatkowi przypraw, a skórki z owoców nieco orzeźwią całość.

Warto też eksperymentować, wyszukując ciekawe połączenia smaków. Pigwa dobrze łączy się z jabłkami i gruszkami, ananasem, mango czy kawą. Jeśli jesteście miłośnikami domowych nalewek, z pewnością chętnie wykorzystacie te owoce na różne sposoby. Jeśli jednak nie macie pomysłów, przeczytajcie nasz artykuł z przepisami na nalewkę z pigwy.

 

Pigwa a pigwowiec

Częstym kłopotem jest rozróżnienie: pigwa a pigwowiec. Jeśli zastanawiacie się, jakie owoce dostaliście i w jaki sposób je wykorzystać, spieszymy z podpowiedzią. To bardzo częsty błąd, a są to zupełnie dwie inne rośliny, mylone chyba tylko ze względu na podobne nazwy.

Pigwa ma owoce dużo większe, wielkości zbliżonej do dużego jabłka czy gruszki. Skórka zazwyczaj jest woskowata, jakby pokryta lekkim meszkiem, nieco lepka.  Owoc, jeśli dojrzały, nie powinien być bardzo twardy.

Pigwowiec charakteryzuje się natomiast małymi, okrągłymi owocami, wielkości orzecha włoskiego. Skórka jest gładka, a sam owoc bardzo twardy, a w smaku bardziej kwaśny niż pigwa. Dlatego lepiej przemrozić owoce pigwowca, wtedy pozbędziemy się kwaskowatego smaku.