Sypana szarlotka z galaretką

2.57 (7 ocen)

  • 20 min

Szarlotka dla zapracowanych, oszczędna bez jajek. Super smaczna, polecam.

  • 20 min

Składniki:

  • Tortownica o śr. 26 cm
    Składniki:
    1 kg winnych jabłek
    1 galaretka pomarańczowa
    1,5 szklanki mąki tortowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka kaszy manny
    1 kostka masła -200 g + masło do posmarowania formy
    1 szklanka cukru
    Cynamon do smaku
Wystaw ocenę:

2.57 (7 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sypana szarlotka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę, kaszę mannę, cukier, proszek do pieczenia – dokładnie wymieszać ze sobą. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać galaretkę i cynamon do smaku, wymieszać. Tortownicę dobrze natłuścić, wyłożyć 1/3 sypkiego ciasta, na nią wyłożyć ½ jabłek. Następnie 1/3 ciasta i pozostałe jabłka. Przykryć pozostałym ciastem. Schłodzone masło zetrzeć na tarce na ciasto. Piec w temp. 180 stopni 50 minut.

Porady

1.do ciasta można dodać galaretkę cytrynową zamiast pomarańczowej. 2.zamiast cynamonu można dodać startą skórkę pomarańczową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować