Szarlotka sypana

5 (184 ocen)

  • 15 min

Większość zna, lub nawet jadła tą pyszną szarlotkę. Nieporównywalną z żadnym znanym mi do tej pory ciastem. Robiąc ten placek nie spodziewałam się, że z tak prostych składników można wyczarować coś tak pysznego. Pracy przy nim tyle co nic, podobnie jeśli chodzi o cenę za produkty. Polecam:)

  • 15 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x30
    Składniki:
    2 szklanki mąki
    2 szklanki kaszy manny
    1,5 szklanki cukru
    250g masła
    1200g jabłek najlepiej bardzo soczystych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cynamon
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło włożyćdo zamrażarki na 30 – 40 minut. Mąkę, cukier i kaszę wymieszać razem, podzielić na 3 równe części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać cynamonem, wymieszać.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Posypać jedną porcją suchych składników, wyrównać łyżką. Wyłożyć połowę jabłek, delikatnie rozłożyć je po całej powierzchni. Zasypać drugą częścią suchych składników, ponownie jabłka i ostatnia wartswa suchych składnków. Na wyrównane ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach twarde masło. Ciato piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować