1 szkl drobnej kaszy kukurydzianej
1 szkl mąki kukurydzianej
1 szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
1,5 kg jabłek
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cynamonu
100 g zamrożonego masła
tortownica o śred. 26 cm
Sypana szarlotka bezglutenowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce mieszamy razem kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dzielimy na 3 części. Jabłka myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodajemy sok z cytryny i cynamon oraz mieszamy. Dzielimy jabłka na 2 części. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy równą warstwę sypką, na niej układamy połowę jabłek z sokiem (równa warstwa). Kolejna warstwa sypkich składników, jabłek i sypkich. Na górę ścieramy na tarce zamrożone masło. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Kroimy dopiero zimne. Smacznego
Komentarze