Sypana szarlotka bezglutenowa

4.97 (193 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na proste w przygotowaniu ciasto.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl drobnej kaszy kukurydzianej
    1 szkl mąki kukurydzianej
    1 szkl cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
    1,5 kg jabłek
    sok z połowy cytryny
    1 łyżeczka cynamonu
    100 g zamrożonego masła
    tortownica o śred. 26 cm
Wystaw ocenę:

4.97 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery

Sypana szarlotka bezglutenowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce mieszamy razem kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dzielimy na 3 części. Jabłka myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodajemy sok z cytryny i cynamon oraz mieszamy. Dzielimy jabłka na 2 części. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy równą warstwę sypką, na niej układamy połowę jabłek z sokiem (równa warstwa). Kolejna warstwa sypkich składników, jabłek i sypkich. Na górę ścieramy na tarce zamrożone masło. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Kroimy dopiero zimne. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza kukurydziana Mąka kukurydziana Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować