Pielmieni to malutkie, rosyjskie pierożki, faszerowane surowym mięsem, podczas ich gotowania z mięsa wydzielają się jego soki, które nadają im cudownego smaku.
3 godz.
Składniki:
Farsz :
250 g zmielonego mięsa wieprzowego
250 g zmielonego mięsa wołowego
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
5 łyżek ostudzonego rosołu
Ciasto :
4 ½ szklanki maki pszennej
spora szczypta soli
1 ½ szklanki gorącej wody
Syberyjskie pielmieni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynam od przygotowania farszu : oba rodzaje mięsa umieszczam w większej misce. Cebulę i czosnek obieram i bardzo drobno siekam, dodaję do mięsa. Dodaję również 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu oraz 5 łyżek rosołu, dokładnie mieszam, odstawiam. Przygotowuję ciasto : mąkę przesiewam do dużej miski dodaję sól, mieszam, powoli wlewam wodę jednocześnie mieszając łyżką. Kiedy ciasto zbije się w kulkę wykładam je na blat i wyrabiam przez chwilę aż będzie gładkie i elastyczne. Wówczas dzielę je na 2 części, jedną zawijam w ręcznik i odkładam na bok, drugą bardzo cienko rozwałkowuję. Następnie wycinam niewielkie kółeczka (maks. 5-6 cm średnicy) za pomocą np. kieliszka do szampana. Każde kółeczko biorę do ręki, na środek nakładam farsz, zlepiam brzegi a końcówki zawijam do siebie i zlepiam. Odkładam na lekko oprószoną mąką ściereczkę. Gotowe pielmieni wrzucam do dobrze osolonego wrzątku. Gotuję około 6 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągam z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Podaję w bulionie, lekko posypane posiekaną natką.
Komentarze