Pielmieni,to malutki i niezwykle aromatyczne delikatne pierożki z soczystym nadzieniem z wołowiny.Gotowane w rosole, wyjęte wystarczy polać masłem i mieć przepyszne danie.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Nadzienie :
pół kg . mielonego mięsa wołowego
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
pietruszka
Ciasto :
1,5 szklanki mąki
05, szklanki wrzącej wody
1 łyżeczka soli
Pielmieni z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wrzucamy mielone mięso wołowe. Dodajemy posiekany i roztarty ze szczyptą soli czosnek i drobno posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy na godzinę , aby się przegryzło.
2.ciasto:
Do miski z mąką i solą dodajemy wrzącą wodę – chwilę mieszamy widelcem, a następnie zagniatamy ręcznie, dodając masło. Ciasto wyciągamy na blat i zagniatamy jeszcze przez ok 10 minut, powinno być gładkie i sprężyste.
3.Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm i wycinamy z niego małe kółka. Na każde układamy porcję mięsa, sklejamy brzegi, a następnie końce tworząc mały pierożek na kształt uszka do barszczu. Pielmieni gotujemy w rosole przez około 7-9 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Komentarze