Pielmieni z wołowiną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pielmieni,to malutki i niezwykle aromatyczne delikatne pierożki z soczystym nadzieniem z wołowiny.Gotowane w rosole, wyjęte wystarczy polać masłem i mieć przepyszne danie.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Nadzienie :


    pół kg . mielonego mięsa wołowego
    2 ząbki czosnku
    sól i pieprz
    pietruszka

    Ciasto :


    1,5 szklanki mąki
    05, szklanki wrzącej wody
    1 łyżeczka soli



    rosół 1 litr
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pielmieni z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucamy mielone mięso wołowe. Dodajemy posiekany i roztarty ze szczyptą soli czosnek i drobno posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy na godzinę , aby się przegryzło.
  • 2. ciasto:
    Do miski z mąką i solą dodajemy wrzącą wodę – chwilę mieszamy widelcem, a następnie zagniatamy ręcznie, dodając masło. Ciasto wyciągamy na blat i zagniatamy jeszcze przez ok 10 minut, powinno być gładkie i sprężyste.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm i wycinamy z niego małe kółka. Na każde układamy porcję mięsa, sklejamy brzegi, a następnie końce tworząc mały pierożek na kształt uszka do barszczu. Pielmieni gotujemy w rosole przez około 7-9 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  • 4. Podajemy polane roztopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować