Pielmieni syberyjskie

4.51 (161 ocen)

Farsz na prawdziwe pielmieni powinien być zrobiony z polędwicy wołowej, ale wielu robi w wersji tańszej o którą i ja się pokusiłam :)

Składniki:

  • 400 g mąki
    2 jajka + 1 łyżeczka soli + 1/2 szklanki wody
    250 g mięsa wołowego + 250 g mięsa wieprzowego
    1 namoczona wcześniej bułeczka do mięsa
    2 mniejsze cebule + 1 ząbek czosnku do farszu
    2 posiekane cebule do okraszenia + 1 łyżka smalcu do przysmażenia
    sól, pieprz do smaku
    ew. 150 ml gęstej kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

4.51 (161 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pielmieni Dania główne

Pielmieni syberyjskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0yis18o 1. Z podanych składników zrobić ciasto jak na zwykłe pierogi , zawinąć w ściereczkę i wstawić do lodówki na 20 minut.

    W tym czasie dwukrotnie zmielić mięso razem z cebulą, czosnkiem i bułką, przyprawić solą i pieprzem, dolać ok. 100 ml zimnej wody i dobrze wyrobić aby masa była zwarta. Jeżeli mięso jest bardzo chude można dodać 1,5 łyżki startego zimnego masła.

    Ciasto podzielić na 2 części, jedną przykryć ściereczką, drugą rozwałkować na podsypanym mąką blacie.

    Wycinać kółka trochę mniejsze niż na pierogi , ale większe niż na uszka. Nadziewać farszem mięsnym i dokładnie sklejać, można poprzestać na zwykłej formie jak pierogi lub sklejać ze sobą końce tworząc okrągłe jakby ucha. Układać na ściereczce .
  • image-03ixvrt 2. Wrzucać niewielkimi partiami na osolony wrzątek, gotować na małym ogniu 10 minut, nie dopuścić do tego aby popękały.

    Po wyjęciu szybko zahartować w zimnej wodzie, wyłożyć na talerze.
    Podawać z przysmażoną cebulką, kwaśną śmietaną, w rosole jak kołduny lub tylko z masełkiem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować