Farsz na prawdziwe pielmieni powinien być zrobiony z polędwicy wołowej, ale wielu robi w wersji tańszej o którą i ja się pokusiłam :)
Składniki:
400 g mąki
2 jajka + 1 łyżeczka soli + 1/2 szklanki wody
250 g mięsa wołowego + 250 g mięsa wieprzowego
1 namoczona wcześniej bułeczka do mięsa
2 mniejsze cebule + 1 ząbek czosnku do farszu
2 posiekane cebule do okraszenia + 1 łyżka smalcu do przysmażenia
sól, pieprz do smaku
ew. 150 ml gęstej kwaśnej śmietany
Pielmieni syberyjskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zrobić ciasto jak na zwykłe pierogi , zawinąć w ściereczkę i wstawić do lodówki na 20 minut.
W tym czasie dwukrotnie zmielić mięso razem z cebulą, czosnkiem i bułką, przyprawić solą i pieprzem, dolać ok. 100 ml zimnej wody i dobrze wyrobić aby masa była zwarta. Jeżeli mięso jest bardzo chude można dodać 1,5 łyżki startego zimnego masła.
Ciasto podzielić na 2 części, jedną przykryć ściereczką, drugą rozwałkować na podsypanym mąką blacie.
Wycinać kółka trochę mniejsze niż na pierogi , ale większe niż na uszka. Nadziewać farszem mięsnym i dokładnie sklejać, można poprzestać na zwykłej formie jak pierogi lub sklejać ze sobą końce tworząc okrągłe jakby ucha. Układać na ściereczce .
2.Wrzucać niewielkimi partiami na osolony wrzątek, gotować na małym ogniu 10 minut, nie dopuścić do tego aby popękały.
Po wyjęciu szybko zahartować w zimnej wodzie, wyłożyć na talerze.
Podawać z przysmażoną cebulką, kwaśną śmietaną, w rosole jak kołduny lub tylko z masełkiem .
Komentarze