Pielmieni

5 (161 ocen)

  • 60 min

Dzisiaj po rosyjsku. Pierożki pielmieni polecają się. Uwielbiam tak samo jak chinkali. Do pielmieni również dajemy surowy farsz i tak samo jak w chinkali w środku powstanie pyszny bulion. Pysznie smakują ze śmietaną tak tak ze śmietaną.

  • 60 min

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wołowo/wieprzowe
    1 cebula
    sól/pieprz
    1/2 szkl.rosołu.

    250g mąki pszennej
    1/2 szkl.wody
    sól
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pielmieni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pielmieni 1. Cebulę drobniutko siekamy dodajemy do mięsa, przyprawiamy. Podlewamy rosołem i wyrabiamy farsz.
    Z mąki, wody i odrobiny soli wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinami kółka o średnicy mniejszej niż szklanka. Pośrodku każdego kółka kładziemy niewielką ilość farszu. Zlepiamy jak nasze uszka po czym przewijamy na drugą stronę.
    Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 4 minuty. Podajemy np. w rosole lub ze śmietaną, spróbujcie niebo w gębie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować