Pielmieni, to małe pierożki z farszem z surowego mięsa. Danie kuchni wschodniej. Moje nieco większe, z mięsem drobiowym. Pychota.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
600 g mielonego mięsa z indyka ( może być inne )
mała cebula
żółtko
2 łyżki oleju rzepakowego
1/3 szklanki wody
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
400-450 g mąki pszennej + do podsypywania
szklanka gorącej wody
2 łyżki oleju rzepakowego
Pielmieni z mięsem drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz do pierożków - Mięso z indyka wymieszać z cebulą drobno pokrojoną w kostkę, pieprzem, żółtkiem. Wyrobić mięso dodając olej i wodę, sól.
Ciasto na pierogi - Z mąki i wody zrobić ciasto. Dobrze wyrobić. Zostawić pod ściereczką na 20 min.
Podzielić na porcje. Każdy kawałek wałkować na placek i wykrawać kółka. Nakładać farsz z mięsa, zalepiać i sklejać różki. Tak jak uszka. Można robić ozdobną falbankę. Gotować porcjami w osolonej wodzie.
Po włożeniu pierożków do garnka z gotującą się wodą dobrze jest pomieszać delikatnie najlepiej drewnianą łyżką, żeby pierożki nie przywarły do dna. Gotować 3-4 minuty od wypłynięcia. Wyławiać łyżką cedzakową.
Serwować ze śmietaną wymieszaną z octem, albo w rosole.
Smacznego.
Komentarze