Pielmieni z mięsem drobiowym

4 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pielmieni, to małe pierożki z farszem z surowego mięsa. Danie kuchni wschodniej. Moje nieco większe, z mięsem drobiowym. Pychota.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa z indyka ( może być inne )
    mała cebula
    żółtko
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1/3 szklanki wody
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku

    400-450 g mąki pszennej + do podsypywania
    szklanka gorącej wody
    2 łyżki oleju rzepakowego

    sól
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Pielmieni z mięsem drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz do pierożków - Mięso z indyka wymieszać z cebulą drobno pokrojoną w kostkę, pieprzem, żółtkiem. Wyrobić mięso dodając olej i wodę, sól.

    Ciasto na pierogi - Z mąki i wody zrobić ciasto. Dobrze wyrobić. Zostawić pod ściereczką na 20 min.
    Podzielić na porcje. Każdy kawałek wałkować na placek i wykrawać kółka. Nakładać farsz z mięsa, zalepiać i sklejać różki. Tak jak uszka. Można robić ozdobną falbankę. Gotować porcjami w osolonej wodzie.
    Po włożeniu pierożków do garnka z gotującą się wodą dobrze jest pomieszać delikatnie najlepiej drewnianą łyżką, żeby pierożki nie przywarły do dna. Gotować 3-4 minuty od wypłynięcia. Wyławiać łyżką cedzakową.
    Serwować ze śmietaną wymieszaną z octem, albo w rosole.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Mąka Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować