Pielmieni- pierożki syberyjskie

4.48 (174 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Pielmieni to tradycyjne pierożki syberyjskie popularne również w Rosji czy na Ukrainie. Pierożki są malutkie, bo wycinane ringiem o średnicy 5 cm, dlatego są w sam raz na jeden kęs. Wypełnione są po brzegi mięsnym nadzieniem i rosołkiem, który wytwarza się podczas gotowania pierożków. Zwykle podaje je się z maczane w occie spirytusowym, lub z gęstą kwaśną śmietaną, która jest również wymieszana z octem. Doskonałą propozycją jest również podanie pielmieni z domowym rosołem. Ja swoje podałam swoje z czerwonym barszczem na zakwasie tak jak serwuje się kołduny, nie jest to tradycyjny sposób podawania tych pierożków, ale dla nas były przepyszne.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Na ok. 120 szt:
    Na ciasto:
    500 g mąki pszennej
    250 ml gorącej wody
    1 łyżeczka soli
    1 jajko L
    3 łyżki oleju rzepakowego

    Na farsz:
    350 g łopatki wieprzowej
    350 g mięsa z udźca wołowego
    1 żółtko
    1 duża cebula
    2-3 ząbki czosnku
    2 łyżki smalcu
    70 ml bulionu wołowego
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pielmieni- pierożki syberyjskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pielmieni- pierożki syberyjskie 1. Mąke na ciasto przesiać i dodać do niej bardzo gorącą wodę. Wymieszać, a następnie dodać sól, jajko i olej. Wyrobić gładkie elasyczne ciasto. Ciasto przykryć w misce pokrywką lub owinąc folią i odstawić na 30-40 minut, aby odpoczęło.
  • Pielmieni- pierożki syberyjskie 2. Wołowinę i wieprzowinę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszklić na smalcu. Do mięsa dodać cebulę z czosnkiem, żółtko, sól i pieprz oraz bulion. Wyrobić dokładnie farsz, ewentualnie doprawić.
    Z ciasta odcinać porcje i cienko rozwałkowywać. Kółeczka wykrawać 5 cm ringiem. Farszu nakładać naprawdę sporo, aby pierożki były pękate. Sklejać jak tradycyjne pierogi, a na końcu sklejać rogi pierożków. Pierożki ułożyć na czystej ściereczce.
    Pierożki wrzucać na posolony wrzątek . Gotować 4 minuty od momentu wypłynięcia i zagotowania się pierożków. Podawać od razu wyciągnięte z wrzątku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować