Pielmieni

  • wyświetlono: 487 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Malutkie pierożki pochodzące z Ukrainy, z mięsnym surowym farszem. Najlepsze z rozpuszczonym masłem, śmietaną i octem.

  • 10 porcje
  • 60min

Składniki

50 dag łopatki wieprzowej mielonej
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
olej
sól
pieprz
masło
śmietana

Ciasto:
mąka
woda
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Pielmieni

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, czosnek przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać cebulę, czosnek, majeranek, sól i pieprz. Trzeba dobrze doprawić, aby miały wyrazisty smak. Ciasto z podanych składników przygotować tak samo jak na pierogi. (nie podaję ilości, gdyż każdy zrobi tyle, ile mu trzeba). Z przygotowanego ciasta wykrawać kieliszkiem małe krążki, nakładać odrobinę mięsnego farszu i zawijać tak, jak uszka wigilijne. Gotować w osolonej wodzie, ok. 3 minuty od wypłynięcia pierożków. Pielmieni podawać z rozpuszczonym masłem i śmietaną, oprószone pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsopierożkipielmieni

Komentarze

Podobne przepisy

Mięciutkie Pierogi Z Mięsem Z Rosołu Oraz Ryżem

Dodane przez: gotowanietoproste

Mięciutkie Pierogi Z Mięsem Z Rosołu Oraz...

Pierogi te nauczyła mnie robić...

Ruskie pierogi przepis sprawdzony

Dodane przez: Mariaszz

pierogi ruskie

Mam zaszczyt zaprezentować wspaniały...

PIEROŻKI a'la GRUZIŃSKIE

Dodane przez: kiciax1

Pierożki a'la gruzińskie

To pyszny pomysł na obiad który...

Pierożki

Dodane przez: JulkaTomeczek

Pieczone pierożki wigilijne

Pieczone pierożki znakomicie smakują...

Tulipany - pierożki z mięsem z piekarnika

Dodane przez: ewaeu

Tulipany - pierożki z mięsem z piekarnika

W Dniu Kobiet na wielu stołach...

image-0yp3dkh

Dodane przez: ewuska2016

Pierogi z pieczarkami i żółtym serem

Pierożki z pieczarkami i z żółtym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE