Pielmieni

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Malutkie pierożki pochodzące z Ukrainy, z mięsnym surowym farszem. Najlepsze z rozpuszczonym masłem, śmietaną i octem.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 50 dag łopatki wieprzowej mielonej
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    2 łyżeczki majeranku
    olej
    sól
    pieprz
    masło
    śmietana

    Ciasto:
    mąka
    woda
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pielmieni

Pielmieni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, czosnek przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać cebulę, czosnek, majeranek, sól i pieprz. Trzeba dobrze doprawić, aby miały wyrazisty smak. Ciasto z podanych składników przygotować tak samo jak na pierogi. (nie podaję ilości, gdyż każdy zrobi tyle, ile mu trzeba). Z przygotowanego ciasta wykrawać kieliszkiem małe krążki, nakładać odrobinę mięsnego farszu i zawijać tak, jak uszka wigilijne. Gotować w osolonej wodzie, ok. 3 minuty od wypłynięcia pierożków. Pielmieni podawać z rozpuszczonym masłem i śmietaną, oprószone pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować