Torcik może być ciekawą alternatywą dla świątecznych ciast,jego smak zdecydowanie kojarzy się ze świętami.
Pachnący piernikowy biszkopt z delikatną masą i orzechową pianką,całość dopełniają słodkie grzybki.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
na ciasto piernikowe:
1/2 szklanki cukru
1,5 szklanki maki pszennej
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanka powideł śliwkowych
1 łyżka miodu
1/4 szklanki oleju
1 łyżka kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę śliwkowo-nutellową:
100 g masła
100 g serka mascarpone
2 łyżki nutelli
10 suszonych śliwek
na piankę orzechową:
200 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki mielonych orzechów włoskich
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wrzątku
ponadto:
100 g czekolady deserowej
200 g pierniczków w czekoladzie
200 g ciasteczek w kształcie grzybków
zielona posypka cukrowa
Świąteczny torcik- grzybowa polana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce wymieszać mikserem wszystkie składniki mokre,w drugiej misce wymieszać składniki suche.
Suche składniki dodać stopniowo do mokrych i i miksować do połączenia składników.
Tortownicę o wymiarach 20 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką,przełożyć do niej ciasto.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 50 minut.
Wyjąć z piekarnika,ostudzić i przekroić na dwa blaty.
2.Śliwki namoczyć w wodzie co najmniej na 3 godziny.
Następnie wyjąć z wody,pokroić na kawałki i włożyć do misy miksera,dodać masło i utrzeć na puszystą masę,dodać serek mascarpone i nutellę,wymieszać do połączenia składników.
Masę wyłożyć na zimny krążek ciasta,przykryć drugim krążkiem.
3.Żelatynę rozpuścić w wrzątku i ostudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno,dodać orzechy i zimną żelatynę,wymieszać do połączenia składników.
Piankę wyłożyć na drugi krążek ciasta i wstawić do lodówki do stężenia.
4.Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować nią wokoło torcik. obłożyć pierniczkami,przyklejając je do czekolady.
Wierz ciasta posypać cukrową posypką i udekorować ciasteczkami-grzybkami wbijając je w piankę orzechową.
Ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Komentarze