Świąteczny torcik- grzybowa polana

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Torcik może być ciekawą alternatywą dla świątecznych ciast,jego smak zdecydowanie kojarzy się ze świętami.
Pachnący piernikowy biszkopt z delikatną masą i orzechową pianką,całość dopełniają słodkie grzybki.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na ciasto piernikowe:
    1/2 szklanki cukru
    1,5 szklanki maki pszennej
    2 jajka
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanka powideł śliwkowych
    1 łyżka miodu
    1/4 szklanki oleju
    1 łyżka kakao
    2 łyżki przyprawy do piernika
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na masę śliwkowo-nutellową:
    100 g masła
    100 g serka mascarpone
    2 łyżki nutelli
    10 suszonych śliwek
    na piankę orzechową:
    200 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    4 łyżki mielonych orzechów włoskich
    3 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki wrzątku
    ponadto:
    100 g czekolady deserowej
    200 g pierniczków w czekoladzie
    200 g ciasteczek w kształcie grzybków
    zielona posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Świąteczny torcik- grzybowa polana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszać mikserem wszystkie składniki mokre,w drugiej misce wymieszać składniki suche.
    Suche składniki dodać stopniowo do mokrych i i miksować do połączenia składników.
    Tortownicę o wymiarach 20 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką,przełożyć do niej ciasto.
    Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 50 minut.
    Wyjąć z piekarnika,ostudzić i przekroić na dwa blaty.
  • 2. Śliwki namoczyć w wodzie co najmniej na 3 godziny.
    Następnie wyjąć z wody,pokroić na kawałki i włożyć do misy miksera,dodać masło i utrzeć na puszystą masę,dodać serek mascarpone i nutellę,wymieszać do połączenia składników.
    Masę wyłożyć na zimny krążek ciasta,przykryć drugim krążkiem.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w wrzątku i ostudzić.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno,dodać orzechy i zimną żelatynę,wymieszać do połączenia składników.
    Piankę wyłożyć na drugi krążek ciasta i wstawić do lodówki do stężenia.
  • 4. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować nią wokoło torcik. obłożyć pierniczkami,przyklejając je do czekolady.
    Wierz ciasta posypać cukrową posypką i udekorować ciasteczkami-grzybkami wbijając je w piankę orzechową.
    Ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Czekolada Nutella Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować